24 Eylül 2013 Salı

Bakan Avcı: SBS Yerine Yeni Bir Sınav Konmadı

Orta okuldan liseye geçiş sistemini değiştireceklerini 2 yıldır açıkladıklarına değinen Avcı, "Bakan değişti sistem değişti değil. 


Daha önceki bakanımızın da açıkladığı bir sistem bu. Eğitimdeki pek çok sorun birbiriyle iç içe. Uzun yıllardır sadece eğitimciler değil anne babalarda çocukların yarış atına çevrildiği bir sınav için orta 1 den başlayarak dershanelere gittiği çocukların cumartesi pazarı kalmadı çocuklar haftanın 5 günü oku, 2 gün dershaneye gidiyor çocuklar test ve tost çocuğu oldular gibi sloganlarla eleştiriliyordu. SBS yerine yeni bir sınav konmadı. 36 sınav hiç konmadı." diye konuştu.

Yeni sistemde sadece orta okul son sınıf öğrencilerin gördüğü 6 temel dersin yazılı sorularının merkezden gönderileceğini vurgulayan Avcı şunları söyledi; "Uzun vadede biz okullarımızda yapılan bütün sınavları yazılı ve sözlü daha denetimli yapmak istiyoruz. Hepsinin çok güvenilin objektif notlarla değerlendirilmesini istiyoruz. Bütün öğrenci ve öğretmenlerin elinde tablet bilgisayarla olunca biz bu sınavların tamamını denetimli yapabiliriz. 3 yıl içinde bunu yapabiliriz. 36 merkezi sınav gelemedi. Zaten girecekleri sınav için bir soru göndereceğiz. Kendi sınıflarında normal yazılıya girer gibi bu yazılıya girecekler. Ortak sorular sorulacak. Bunlar ortak değerlendirilecek. Bir de bunların çok güvenilir olması için yazılıların olduğu gün çocukların başında başka okullardan öğretmenler gözetmen olacak bulunacak."

Dershane işinin çok büyük bir kısmının yaptıkları araştırmalara göre psikolojik olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, "Dershaneye gidip gerçekten dershaneden yararlandığı için daha iyi bir yer kazandığını düşünenlerin büyük bir kısmı zaten çok iyi okullardan gidiyorlar. Özel okullardan uygun şartlarda çok daha destekli eğitim alan çocuklar ayrıca dershaneye gidiyor. Buradaki başarı ayrıca gidilen dershanemi, ailemi okul mu o ölçülemiyor. Birazda vicdanlarını rahatlatmak için aileler dershaneye gönderiyor. Ben elimden geleni yaptım diyorsunuz. Veli ve ailelere böyle bir psikolojik rahatlık sağlıyor. Bunların büyük bir kısmı büyük şehirlerde. Biz dershane meselesinde zaman içinde dershaneler paralel bir eğitim sistemine dönüştü. Okulun merkezi konumuna gelebilmesi için orada alınan bilgilerin esas olması lazım. Türkiye dershane konusunda sadece bir takım test becerilerinin kazanılması birinci öncelik oldu. Bazı okullarda özel ve devlet olsun öğretmenler senede bir kere yapılan SBS türü sınav için öğrencilerini hazırlamaya başladı ve sınıf içinde ayrım yapılmaya başlandı. Kazanabilecek ve ümitsiz vakalar diye ayrımlar yapıldı. Bu yanlış bir şey okullarımız tüm öğrencilere aynı özeni göstermeli. Bu düzenleme bu tür yan etkileri kaldıracak." ifadelerini kullandı.

..................
C i h a n

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder