8 Eylül 2013 Pazar

Yeni SBS; TEOG'da 'Tablet' Dönemi

Yeni SBS modeline göre Bakanlık, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten yapacağı merkezi sınavları eğitimde FATİH projesine entegre edecek. 36 sınav, ‘tablet’ bilgisayarlar üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) SBS yerine gelecek yeni sistemde ortaokul 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten yapacağı merkezi sınavları, FATİH projesi ile birleştirmeye hazırlanıyor. Bugün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından açıklanacak yeni SBS modeli ile ilgili dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı. MEB, yeni modelde ortaokul 6, 7 ve 8. sınıflarda 6 dersten yapacağı merkezi sınavları eğitimde FATİH projesine entegre etme kararı aldı. Bu kapsamda, 3 yıl boyunca düzenlenecek 36 sınav, “tablet” bilgisayarlar üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Sesli sorular da var

Yeni modelde ilk 3 yılın merkezi sınavlarının test olarak yapılması öngörülürken, daha sonraki yıllarda sistem kademeli olarak açık uçlu soru sistemine geçecek. Bu sırada FATİH projesi kapsamında öğrencilere aşamalı olarak yapılan tablet bilgisayar dağıtımı da tamamlanmış olacak. Yeni sistemde okullarda görev yapan Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri yıl içinde hazırlayacakları soruları bakanlığın soru havuzuna atacak. Havuzda toplanan sorular, MEB’de oluşturulacak, “sınav soruları değerlendirme komisyonu” tarafından elenerek, kriterlere uygun hale getirilecek. Uygun sorular, belirlenen sınav günü merkezden tablet bilgisayarlara yüklenecek. Öğrenciler, kendilerine yöneltilen sorulara tabletlerini kullanarak yazılı olarak yanıt verecek.

Sınavlar elektronik ortamda yapılacağından, öğrencilere sesli ve görüntülü sorular da yöneltilebilecek.
3 yıl içinde tüm Türkiye’de dersler, tablet bilgisayarlar üzerinden işlenir hale geleceği için tablet üzerinden yapılacak sınavların olası bir başarı farkının da önüne geçeceği belirtiliyor. MEB, yeni sistemde her öğrenci için ayrı sınav kağıdı uygulamasının yarattığı sınav maliyetlerini de sıfıra indirmeyi planlıyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder