17 Ekim 2013 Perşembe

Soru ve Cevaplarla Yeni Sınav Sistemi: TEOG

Soru ve Cevaplarla Yeni Sınav Sistemi: TEOG

Yeni SBS' Sınavının Adı Nedir? TEOG: Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş…

TEOG'a göre Merkezi (Ortak Sınavlar Ne Zaman Yapılacak

Sınavlar (sadece 6 ders) 1. Dönem ve 2. Dönem olmak üzere yılda her dersten 2 kez yapılacak. Haftalık ders saati sayısı 3 ve daha fazla olan derslerin (Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil) 2. yazılıları, haftalık ders saati sayısı 2 saat olan derslerin (İnkılap ve Din ) ise 1. yazılıları merkezi sınavla yapılacak. Sınavda her bir ders için 20 soru olacak. 1. Dönem merkezi sınavı Kasım ayının son haftasında, 2. Dönem sınavlarıysa Nisan ayının son haftası yapılacak.

İşte O Takvim

Ders Adı
Haftalık Ders Saati ve Sınav Sayısı
Merkezi Sınav
1. Dönem Sınav Zamanı
2. Dönem Sınav Zamanı
Soru Sayısı
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
2 Saat 2 Sınav
1. Yazılı Sınav
Kasım Ayının Son Haftası
Nisan Ayının Son Haftası
20 Soru
T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
2 Saat 2 Sınav
1. Yazılı Sınav
Kasım Ayının Son Haftası
Nisan Ayının Son Haftası
20 Soru
Fen Bilimleri
2 Saatten Fazla Saat ve 3 Sınav
2. Yazılı Sınav
Kasım Ayının Son Haftası
Nisan Ayının Son Haftası
20 Soru
Matematik
2 Saatten Fazla Saat ve 3 Sınav
2. Yazılı Sınav
Kasım Ayının Son Haftası
Nisan Ayının Son Haftası
20 Soru
Türkçe
2 Saatten Fazla Saat ve 3 Sınav
2. Yazılı Sınav
Kasım Ayının Son Haftası
Nisan Ayının Son Haftası
20 Soru
Yabancı Dil
2 Saatten Fazla Saat ve 3 Sınav
2. Yazılı Sınav
Kasım Ayının Son Haftası
Nisan Ayının Son Haftası
20 Soru

Kaç Dersten TEOG Sınavı Yapılacak?

6 (Altı) temel dersten sınav yapılacak. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinden merkezi sınav yapılacak. Bir dönemde iki sınav yapılan derslerin (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük) ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı (Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil) merkezi sistem ortak sınavı şeklinde uygulanacak.

TEOG (Yeni SBS) İçin Ortaokul Yönetimine Hangi Görevler Düşmektedir?

Bakanlık öğrencilerin e-okul bilgilerini kullanacaktır. E-okul bilgi ve fotoğrafların güncellenmesinin dışında okul yönetiminin herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Ancak MEB tarafından valiliklere gönderilen yazıda branş öğretmenlerinin öncelikle 8. Sınıflara verilmesi gerektiği ve 8. Sınıf öğrenci ve velilerinin yeni sistemle ilgili bilgilendirilmesini içeren bir yazı gönderilmişti. İlgili yazı doğrultusunda okul yönetimi, rehberlik servisi ve diğer öğretmenlere düşen görev öğrencilerin ve velilerin acilen sistemle ilgili bilgilendirilmesi gerekiyor.

Sorular Hangi Konulardan Çıkacak?

Bakanlık bu konuda bir çalışma takvimi hazırladı. Belirlenen takvim çerçevesinde sınav zamanına kadar bütün okullarda belirtilen konuların bitirilmesi gerekiyor.

Merkezi Sistem Ortak Sınav Yapılacak Derslerin Çalışma Takvimine Göre Konu/Kazanımların Dağılım Çizelgeleri İçin Tıklayınız...

2013-2014 Yılı 8. Sınıf Sınav Takvimi İçin Tıklayınız...

2014 SBS (TEOG) Puanı Nasıl Hesaplanacak? Öğrenmek İçin Tıklayınız...

Telafi Sınavı Yapılacak mı? Yapılacaksa Nasıl Olacak?

Yeni SBS ile öğrencilerin avantajına olan en önemli uygulama telafi sınavlarının yapılması. Sınav gününe ilişkin önemli bir mazereti olan öğrenciler durumlarını belgelendirdiği takdirde önceden açıklanacak tarihte düzenlenecek telafi sınavına alınacak. Telafi sınavı bir kez ve belirlenen bazı okullarda yapılacak. Telafi sınavına da girmeyen öğrenci sınava girmemiş sayılacak ve buna göre değerlendirilecek.

Merkezi Sınava Bütün Ortaokul Öğrencileri mi Girecek? 6 ve 7. Sınıflar da Girmek Zorunda mı?

İlerleyen yıllarda 6 ve 7. Sınıflara uygulanacak; şu an hangi yıldan itibaren bu sınıflara uygulanacağına ilişkin bir açıklama yok. Fatih projesinin geliştirilmesi ve bütün okullara ulaşmasıyla birlikte 6 ve 7. Sınıflar da merkezi sistem sınavlarına dahil olacak. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılı için sadece 8. Sınıflar sınava girecek.

Yeni SBS'de Kaç Yanlış Kaç Doğru Götürecek?

Yanlış cevaplar doğru cevapları götürmeyecek. Öğrencilerin bilemedikleri soruları da cevaplamalarında fayda var.

Puan Hesaplaması Nasıl Olacak? Liselere Yerleştirmede Puan Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

Öğrencilerin 6 – 7 ve 8. Sınıf başarı puanları ile merkezi sistem sınavlarından aldığı puanlar değerlendirilecek. 6-7 ve 8. Sınıf başarı puanlarının %30'u ile merkezi sistem sınavından alınan puanın %70'i kullanılacak.
6-7 ve 8. sınıfların yılsonu başarı puanları 300 üzerinden hesaplanacak.
8. Sınıfta yapılan merkezi sınavların değerlendirilmesi 700 üzerinden yapılacak.
Sınavla öğrenci alan liselere yapılacak yerleştirmelerde yukarıdaki iki puanın ortalaması alınacak ve 500 puan üzerinden değerlendirilecek. Çıkan puan ile öğrenciler liselere yerleştirilecek.

Öğretmenler Tarafından Verilen Notların %30 Etkileyeceği Bir Sistemde Objektiflik Nasıl Sağlanacak?

Öğretmenler tarafından yapılan yazılı sınavlardan alınan puanlar ile merkezi sınavlardan alınan puanlar arasındaki fark takip edilecek. Aradaki farkın fazla olması durumunda milli eğitim müdürlükleri tarafından inceleme yapılacak. Aradaki farkın fazla olması veya milli eğitim müdürlüklerine yapılacak şikâyetler inceleme için gerekçe kabul edilecek ve inceleme başlatılacak.

Sınavda Farklı Kitapçık Türleri Olacak mı? ÖSYM Sınavları Gibi Kişiye Özgü Kitapçık Kullanılacak mı?

Sorular farklı kitapçık türlerine basılacak, ancak kişiye özgü kitapçık kullanılmayacak.

Soruları Öğretmenler mi Hazırlayacak? Soru Havuzu Uygulaması Nasıl ve Ne Zaman Hayata Geçecek?

Soruların hazırlanmasının koordinasyonu bakanlık tarafından yapılacak. İlk etapta sorular bakanlık tarafından hazırlanacak. İlerleyen yıllarda soru havuzu oluşturulacak. Soru havuzuna öğretmenlerden de soru istenecek ve gelen sorular havuza eklenecek. Soru havuzundaki sorulardan da soru çıkacak.

Bu yıl Liseye Yerleştirmelerde 6-7. Sınıf Notları da Kullanılacak mı?

Evet, kullanılacak. 6-7 ve 8. sınıf notları %30'u, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmelerde kullanılacak.

Öğrenciler Farklı Okullarda mı Sınava Girecek?

Hayır, öğrenciler kendi okullarında sınava girecek. Öğretmenler farklı okullarda sınavda görev alacak. Yani öğrencilerin sınav salon başkanları ve gözetmen öğretmenleri farklı okullardaki öğretmenlerden oluşacak.

Sınavın Yapılacağı Sınıflarda Kaç Öğretmen Görev Alacak?

Her sınav salonunda 2 öğretmen görev alacak. Öğretmenlerden biri salon başkanı diğeri gözetmen olarak görev alacak. Bu şekilde sınavlarda kopyanın önüne geçilmiş olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder