3 Kasım 2013 Pazar

8. Sınıf Ortak Sınav Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Hesaplaması

2014 TEOG Puan Hesaplama Dosyasını (Excell 2013 ile hazırlanmıştır) İndirmek İçin Tıklayınız...
Dosyayı Açmakta Sorun Yaşayanlar WinZip, WinRar vb. sıkıştırma programı kulanarak açabilir.
..........
Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl son kez uygulanan SBS'nin ardından yeni ortaöğretime geçiş sistemini açıklamıştı. 24 Ekim'de ise kılavuzu yayımladı. ( http://www.meb.gov.tr/sinavlar/dokumanlar/2013/kilavuz/2013_OGES_Klvz.pdf  )
Ortak sınavlara bu yıl sadece 8. sınıf öğrencileri girecek. Sınavlara geçerli bir mazereti olup giremeyen öğrenciler için telafi sınavları yapılacak.

1. Dönem yapılacak ortak sınavlar 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

28 Kasım'daki sınavda 8. sınıf öğrencileri Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden çıkacak soruları çözecekler. Türkçe Dersi Ortak SInavı saat 9.00'da başlayacak ve 40 dakika sürecek. Verilen aranın ardından öğrenciler saat 10.30'da Matematik Dersinden sınava girecek. Öğrenciler saat 12.00'de ise günün son ortak sınavı olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sınava girecek. Ortak sınavlarda tüm derslerden öğrencilere tanınacak süre 40 dakika.

29 Kasım'da yapılacak sınavda sırasıyla öğrenciler Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve ATatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden çıkacak soruları çözecek.

29 Kasım tarihinde yapılan sınav da aynen önceki günkü sınav gibi gerçekleştirilecek. Her dersten öğrencilere 20 soru yöneltilecek ve 40 dakika süre tanınacak.

ORTAK SINAV YAPILACAK DERSLER

Türkçe,  matematik,  fen ve  teknoloji,  yabancı  dil,  din kültürü ve  ahlak  bilgisi ve  T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük derslerin öğretim programlarında yer alan kazanımları öğrencilerin elde etme seviyesinin ölçülmesi amacıyla çoktan seçmeli soruların yer alacağı ortak sınavlar uygulanacaktır.
ORTAK SINAVLARIN UYGULANMASI
a.  Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü haller dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda ve yurt dışında KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.30 ve 12.00'da başlayacak ve aynı anda yapılacaktır. Sınavların yapıldığı günlerde okulda ders yapılmayacaktır.

b.  Ortak sınavlar, birinci günde üç oturum, ikinci günde üç oturum olmak üzere altı oturum halinde uygulanacaktır.

c.   Sınavlarda  her  oturum  sadece  bir  dersi  içerecek,  her  ders  için  çoktan  seçmeli  20  soru
sorulacak ve her bir oturum süresi 40 dakika olacaktır.

ç. Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacaktır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle tutanakla geçersiz sayılacaktır.

d.  Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacaktır.
Gerektiğinde  öğrencinin  yerini  değiştirme  yetkisi  sınıflarda  bulunan  öğretmenlere  ait
olacaktır. Yerleştirme işlemlerinden sonra sınavda görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıtacaktır.
 
e.  Öğrenci, cevap kâğıdında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol edecek, hata varsa sınav görevlilerine söyleyecek, sınav görevlileri bu durumu tutanak altına alacaktır. Öğrencinin adına düzenlenmiş cevap kâğıdı bulunmuyorsa veya kullanılamayacak  durumdaysa yeni bir cevap kâğıdına öğrenci, kimlik bilgilerini sınavda görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazacak ve kodlayacaktır.

f.   Sınav görevlileri, dağıtılan sınav evrakının öğrenciye ait olup olmadığını kontrol edecektir.
Öğrenciler sınav öncesinde soru kitapçıklarını kontrol ederek eksik sayfa veya baskı hatası tespit ederse kitapçığın değiştirilmesini isteyecektir.

g.  Sınav bitiminden önce gelen tüm öğrenciler sınava alınacak, sınav bitmeden öğrenciler sınıflarından çıkmayacaktır. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecektir.

ğ. Öğrenci, cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini kurşun kalemle yapacaktır.

h. Öğrenci, cevap kâğıdındaki imza bölümüne imzasını silinmeyen bir kalemle kendisi atacaktır.

ı.        Cevap    kâğıdında    bulunan    "Bu    Bölüme    Dokunmayınız."    kısmı    hiçbir    şekilde işaretlenmeyecektir.

i.    Soru kitapçığının A ve B olmak üzere iki ayrı türü olup öğrenci, A kitapçığını kullanıyorsa cevap kâğıdında kitapçık türü bölümünün "A" yuvarlağını, B kitapçığını kullanıyorsa "B" yuvarlağını işaretleyecektir. Sınav görevlileri de doğru işaretlemenin yapılmasını kontrol edecektir.

j.    Öğrenciler,   cevaplarını   soru   kitapçığının   kapağında   belirtilen   örnekte   olduğu   gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecektir.

k.  Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır.
Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir.

l.   Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacaktır.

m. Sınavlar esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi hâlinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecektir.

n.  Sınavlardan sonra cevap kâğıtlarının değerlendirmesi yapılırken aynı sınıfta sınavlara giren ve aynı tür soru kitapçığını kullanan öğrenciler arasında bilgisayar sistemi aracılığıyla ikili/toplu kopya taraması yapılır. İkili/toplu kopya taraması sonucunda kopya çektiği tespit edilen öğrencilerin ilgili testleri iptal edilir. Bu nedenle sınav esnasında öğrencilerin cevap kâğıtlarını hiçbir öğrencinin göremeyeceği şekilde önlerinde bulundurmaları ve kesinlikle  herhangi  bir  yöntemle  kopya  çekme  teşebbüsünde  bulunmamaları gerekmektedir.
 

o.  Sınav bitiminden sonra,
i) Öğrenciler, cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim edecek ve sınav yoklama
tutanağına imzalarını atacaktır.

ii) Sınav görevlileri, sınava ait evrakı öğrencilerin önünde kontrol ederek toplayacak,  cevap  kâğıtlarını  sınav  güvenlik  torbasına  koyup  kapattıktan  sonra soru kitapçıklarıyla birlikte bina sınav komisyonuna teslim edecektir.


iii)   Bina sınav komisyonu, sınıflardan gelen sınav güvenlik torbalarını dönüş sınav evrak kutularına koyarak seri numaralı güvenlik kilidi ile bu kutuları kapatacak ve görevli kuryelere tutanakla teslim edecektir.  Kitapçıklar okullarda bırakılacak olup aynı gün oturumlar tamamlandıktan sonra isteyen öğrenciye verilecektir.
MAZERET SINAVININ UYGULANMASI

Ortak sınav/sınavlara girmeyen öğrencilerden mazeretleri okul müdürlüğünce uygun görülenlerin mazeret sınavları, sınav takviminde belirtilen tarihlerde yapılacaktır. Mazeret sınavları da her gün üç oturum olmak üzere altı oturum halinde Bakanlık tarafından belirlenecek okullarda yapılacaktır. 
SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

a. Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır

b. Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.

c. Her  adayın  cevap  kâğıdı,  2  (iki)  adet  optik  okuyucu  tarafından  çift  kontrol  sistemiyle okutulacaktır.
ç.  Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar bulunacaktır.

d. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

e. Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı;

[(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.

f.  8 inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.
 

g. Kopya taraması sonucu iptal edilen dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır.

ğ. Özründen veya başka bir sebepten dolayı herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerin ortak sınav puanı, yılsonu başarı puanı hesaplamasındaki usullere uygun olarak hesaplanacaktır.

h. Tüm hesaplamalar virgülden sonra dört basamağa kadar yapılacaktır.

i. Soru iptali olması durumunda değerlendirme geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacaktır.
Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplaması

Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yılsonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yılsonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8 inci sınıf yılsonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.
Ortak Sınavlar

Ortak sınavlarda sınavı yapılan derslerin ağırlık katsayıları aşağıda yer almaktadır.

Ders Nu    Ders Adı    Ağırlık Katsayıları
1    Türkçe    4
2    Matematik    4
3    Fen ve Teknoloji    4
4    Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi    2
5    T.C.İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük    2
6    Yabancı Dil    2
TOPLAM    18 
Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Hesaplaması

Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.
Ortaöğretime Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması


Öğrencilerin; 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasına dair örnek Ek-2'de verilmiştir.

Velisinin yurt dışında bulunduğu sürede öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını Bakanlığa  bağlı  olmayan yurt  dışındaki  eğitim kurumlarında  gören  öğrencilerin ortaöğretime yerleştirmeye esas puanın hesaplanması, ortak sınav puanı ile yurt içinde öğrenim gördükleri yıllara ait yılsonu başarı puanları dikkate alınarak hesaplanacaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki ortaokullarda öğrenim görenlerin yılsonu başarı puanları, Türkiye'de öğrenim gören öğrencilere uygulanan hükümlere göre belirlenecektir.

6, 7 ve/veya 8 inci sınıf öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin "yerleştirmeye esas puan" hesaplaması aşağıdaki gibi yapılacaktır.

- Üç eğitim-öğretim yılından bir yılını yurtdışında tamamlayan öğrenciler için örnek
hesaplama:
Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilmesi için,  öğrenciler  her  iki  dönem  yapılacak  olan  ortak  sınavlara  katılmak  zorundadırlar.  Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce yapılan sınavlarda 1. dönemde alınan başarılı puan (45 ve üzeri), 2. dönem okul tarafından yapılan yazılı puanı olarak kullanılacaktır. 
Ek Puan

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecektir.

Öğrencilerin, TUBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yılsonu başarı puanına; yılsonu başarı puanının

- Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10'u,

- Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9'u,

- Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8'i,

- Bu etkinliklere katılanlar için de % 7'si oranında ek puan eklenir.
Öğrenim gördüğü yıl içinde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen birden fazla uluslararası sınav ve yarışmaya katılıp farklı alanlarda başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecelerin de yarısı hesaplamada dikkate alınır.

Ekip ya da takım olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yılsonu başarı puanlarına ilave edilir.

Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilir. İbraz edilen bilgiler, öğrencinin öğrenim gördüğü ortaokul müdürlüğü tarafından ders yılı bitimine kadar e-okul sistemine işlenir. Ders yılı bittikten sonra sisteme işlenen bilgiler işleme alınmayacaktır.

Öğrenciler konu ile ilgili belgelerini ve dilekçelerini ders yılı bitimine kadar YEĞİTEK- Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığında olacak şekilde göndereceklerdir. Süresi içerisinde YEĞİTEK'e ulaşmayan belge ve dilekçeler işleme alınmayacaktır.

Ülkemizi  temsil  etme  hakkını  kazandığını  belgeleyemeyen  öğrencilerin  başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi gereğince dikkate alınmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder