3 Kasım 2013 Pazar

Liselere Yerleştirmeyle İlgili Merak Edilenler - İşte TEOG Hakkında Merak Edilenler

Bu yıl ortaöğretime girişte ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş sisteminde ilk sınavlar 28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ancak kafalardaki sorular hâla netlik kazanmadı

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen ve bu yıl ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Orta-öğretime Geçiş Sistemi'nde ilk sınavlar 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Aylardır üzerinde tartışılan sisteme göre bu yıl öğrenciler, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden her dönem birer tane olmak üzere 12 ayrı sınava girecekler. Bu altı temel dersin sınavların sonuçlan, Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede ve Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) için kullanılacak.
Sınava bir aydan kısa bir süre kaldı ancak hala öğrencilerin kafalarındaki sorular cevabmı bulmuş değil. İlk defa uygulanacak olması tedirginlik yaratırken, soruların içeriğinin nasıl olacağı ise en çok merak edilen konu. Bazı okullar MEB'in yayınladığı klavuz çerçevesinde, belirlenen müfredata göre sınav provalan yapmaya başladı. Ancak velilerin ve öğrencilerin hatta öğretmenlerin kafalarındaki pek çok soru hala cevap bekliyor. En çok merak edilenler ise şöyle:
Her gün üç sınav olacak
Merkezi ortak sınavlar, 2013-2014 eğitim öğretim yılında sadece 8. sınıflara uygulanacak. Öğrenciler 28 Kasım Perşembe günü, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınav olacaklar. 29 Kasım Cuma günü de Fen Bilimleri, İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil sınavları gerçekleştirilecek. Ortak sınavlarda alınan puanlar yılsonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji dersleri için dört, T.C. Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi için iki katsayısı, o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrenciler, bu dersin sınavlarından muaf olacaklar. Bu öğrencilerin yerleştirme puanı, 5 temel ders üzerinden hesaplanacak.
20'şer soru sorulacak
Öğrencilere her ders için çoktan seçmeli
20'şer soru sorulacak ve cevaplamaları için 40'ar dakika süre tanınacak. Ortak smavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Sınavlarda öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görevlendirilecek. Kopyaya karşı her sınıfta iki öğretmen gözetmen olacak. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında öğrencilerin 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı ile 6,7 ve 8'inci sınıf yılsonu başarı puanları toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezi sistemle iğrenci alan ortaöğretim kurallarına yerleştirmeye esas hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.
Mazeret bildirmeyene telafi yok
Yeni uygulamada SBS'den farklı olarak merkezi ortak sınavlara giremeyen öğrencilere telafi imkanı sağlanıyor. Merkezi sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veva velisinin izniyle mazeret sınavına girebilecekler, ilk dönem telafi sınavlan 14-15 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında sınava girecekler.
Yanlışlar doğruyu götürmeyecek
Merkezi smavlarda, yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. Velilerin en çok merak ettiği konu ise puanlarda eşitlik durumunda ne olacağı. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan virgülden sonraki dört haneye kadar hesaplandığı için eşitlik olma ihtimali çok düşük; ancak eşitlik olması durumunda da sırasıyla 8,7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başan puanı yüksekliği, özürsüz devamsız gün sayısının azlığı öncelik sıralamasına göre yerleştirmede esas alınacak.
Sınavlar ücretsiz olacak
Sınav için ücret yatırılmayacak. E-okul sistemine kayıtlı öğrenciler smava girmek için kayıt yaptırmayacaklar, ancak yurtdışından MEB'e bağlı olmayan okullardan sınava girmek isteyenlerin 8 Kasım'a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. 8. sınıf öğrencileri ayrıca PYBS'ye girmeyecekler. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen öğrenciler başvurularını 2014 yılı PYBS Kılavuzu'nda belirtilen tarihlerde öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine yapacaklar.

Merkezi sınavda çıkacak konular

Matematik: Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, tablo ve grafikler, üslü sayılar, köklü sayılar
Fen ve Teknoloji: Hücre bölünmesi ve kalıtım, kuvvet ve hareket
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Hac ve Kurban İbadeti; Kaza ve Kader
Türkçe: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama; cümleyle ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama
İngilizce: Friendship, Road to success, İmproving ones look, dreams

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder