29 Eylül 2013 Pazar

Yeni Sınav Sisteminde Madalyonun Arka Yüzü

Geçen yazımda yeni sistemin ne olduğunu (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) ele almıştım. Bu yazım da bu sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirmek olacaktır.

Önce olumlu tarafları ne olur bunu ele alayım.
Devamı İçin Tıklayınız...

28 Eylül 2013 Cumartesi

Merkezi Sınav Test Olacak, Öğrencilere Ders Başına 20 Soru Sorulacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu modelin ayrıntıları belirlendi. 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek. 6 temel derste sınavlar test usulü olacak ve öğrencilere sınavlarda 20'şer soru sorulacak. Birinci dönemde yazılılar kasım ayının son haftasında, ikinci dönemdeki sınavlar ise nisan ayının son haftasında yapılacak.


Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile ilgili tüm ayrıntıların yer aldığı bir rapor hazırladı. Raporda, yeni sınav sistemi hakkında tüm bilgilere genişçe yer verildi. Yeni uygulamada, öğrencilerin okullarında girdiği yazılılardan bir tanesi daha denetimli bir şekilde ortak yapılacak. Merkezî ortak sınavlar iki okul gününde yapılacak. Sınavda, o güne kadar işlenen konular yer alacak. Sınav süresi 40 dakika olacak. Merkezî sınavlar, ilerleyen zamanlarda açık uçlu soruları da içerecek. Her öğrenci sınavlara kendi okullarında girebilecek. Birinci dönemde yazılılar kasım ayının son haftasında, ikinci dönemdeki sınavlar ise nisan ayının son haftasında yapılacak.
 
DİN KÜLTÜRÜ DERSİ ALMAYAN ÖĞRENCİLERİN DEĞERLENDİRMESİ 5 TEMEL DERSTEN YAPILACAK

Merkezi ortak sınavlar, 2013-2014 eğitim öğretim yılı için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen 'temel dersler' Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden yapılacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrenciler (2012-2013 eğitim öğretim döneminde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersini almayan öğrencilerin sayısı 376) bu dersten merkezi değerlendirmede muaf tutulacak. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacak.
Merkezi ortak sınavlar, 2013-2014 eğitim öğretim yılında sadece 8. sınıfta uygulanacak. Yeni uygulamada SBS'den farklı olarak merkezi ortak sınavlara giremeyen öğrencilere telafi imkânı sağlanacak. Merkezi sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veya velisinin izniyle, belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebilecek. Buna rağmen mazeret sınavına da giremeyen öğrenciler sınava girmemiş kabul edilecek. Normal dönemde geçerli olan mazeret şartları, ortak sınavlar için de geçerli olacak. Mazeret sınavları, ortak sınavlarla eşdeğer nitelikte farklı sorularla, öğrencilerin kendi okulları dışında farklı sınav salonlarında yapılacak. Mazeret sınavı bir kere olacak.

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının yüzde 30'u ile 8. sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının yüzde 70'inden oluşacak. 6 ve 7. sınıflarda bütün derslerin notları öğretmen tarafından verilecek. 8. sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılısı olanların 2.'si, 2 yazılısı olanların 1.'si merkezi yazılı olarak yapılacak. Geri kalan derslerin yazılılarının tamamı öğretmen tarafından yapılacak. Başarı puanı hesaplanırken bütün derslere ait yazılıların ve performans değerlendirmelerinin ortalaması alınarak öğrencinin o derse ait başarı notu belirlenecek. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.
 
PUAN EŞİTLİĞİNDE YIL SONU BAŞARI PUANI VE DEVAMSIZLIK DİKKATE ALINACAK

Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. Puanların eşit olması durumunda, tercih önceliği, sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği, özürsüz devamsız gün sayısının azlığı öncelik sıralamasına göre yerleştirmede esas alınacak. Merkezi ortak sınavlar ülke çapında müfredat uyumunu esas alacak. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, müfredatın eş zamanlı uygulanmasına ilişkin akademik takvim hazırlayarak okullarla paylaşacak. Akademik takvim, yazılıya girecek öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği olmaması için öğretmenlerin müfredatı yetiştirmesi konusunda zorlayıcı olacak. Ayrıca, tüm okullarda müfredat birlikteliğinin eşzamanlı uygulanabilmesi için 8. sınıfta temel derslerdeki öğretmen açıkları mümkün olduğunca giderilecek.

Merkezi değerlendirmeler, öğrencilerin normal dönemde girdiği yazılılardan farklı olmayacak. Bu nedenle normal dönemde alınan tedbirlere ek olarak, öğretmenler sınav gözetmeni olarak farklı okullarda görevlendirilecek. Gerektiği durumlarda öğrenciler farklı sınıflara dağıtılacak. Orta vadede sınav salonlarına kamera sistemi kurulacak. Tek okullu olan bölgelerde il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince belirlenen yetkililer sınavın uygulanmasında görevlendirilecek. Öğrenciler için ise il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince sınav salonları belirlenecek. Kopya işlemi sınav salonunda görevli öğretmenler tarafından tespit edilen öğrencinin sınavı tutanağa bağlanarak geçersiz sayılacak.
 
KİŞİYE ÖZGÜ KİTAPÇIK UYGULAMASI OLMAYACAK

Merkezi değerlendirme yazılılarında, sınav güvenliğine yönelik olarak farklı kitapçık türleri hazırlanacak. İlk aşamada kişiye özgü kitapçık uygulaması olmayacak. Ortak sınav güvenliğine yönelik olarak en az 2 farklı kitapçık türü öngörülmekle birlikte ihtiyaca göre daha fazla kitapçık türü de hazırlanacak. Sınavlar iki günde yapılacak. Bir günde en fazla 3 sınav gerçekleştirilecek. Sınavın olduğu gün okullar tatil olacak. Sınavlar, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından yapılacak. Öğrencinin hangi yabancı dil eğitimini alıyorsa o dilden sınava girecek. Sınavda görev alacak öğretmenlere ek bir ücret verilmeyecek. Sınav sonrası sorular kamuoyuyla paylaşılacak.

Sistemin, orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi planlandığından o dönemde barkot benzeri sistemlerle yazılılar değerlendirilecek. Sınavlarda öğrencilerden harç, sınav ücreti, başvuru ücreti gibi herhangi bir isimle ücret talep edilmeyecek. Öğrencilerin normal dönemde okullarda girdikleri yazılılardan farklı bir güvenlik tedbiri alınmayacak. Ancak sınava kalem, silgi gibi ihtiyaçlar haricinde cep telefonu, kitap, defter getirilmeyecek. Öğrenciler sıralarında tekli oturma düzeninde ortak sınava girecek. Sınavda iki farklı kitapçık türü uygulanacak ve sınavların yapılacağı sınıflarda 2 öğretmen bulunacağından kopyanın önüne geçilmiş olacak.

Merkezi değerlendirme sınavları için nitelikli ve zengin bir soru havuzu oluşturuldu. Soru havuzu oluşturulması için mevcut soru hazırlama ekipleri çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca, bu soru havuzu hazırlanan modül aracılığıyla öğretmenlerden gelecek sorularla desteklenecek. Modül aracılığıyla gelen sorular, alanında uzman kişilerce değerlendirildikten sonra soru havuzuna dâhil edilecek. Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve özel oku
llar da dahil olmak üzere sınavla öğrenci alan bütün okullar için ek bir sınav yapılmayacak.


www.trthaber.com

27 Eylül 2013 Cuma

Avcı Yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemini (TEOG) Anlattı

MEB Bakanı Avcı Yeni Sınav Sistemini Anlattı. Nabi Avcı 24'te Elif Çakır'ın sorularını yanıtladı. 

Yeni eğitim sisteminin ayrıntıları, dershane tartışmaları, öğretmen atamaları, SBS'nin kaldırılış nedenleri ve bilinmeyen yönleriyle ''Nabi Hoca'' konuşuldu. Elif Çakır sordu, Nabi Avcı yanıtladı...

Nabi Avcı duygusal biri midir?

Ben de her Türk kadar duygusalım.

Yeni Şafak Gazetesi'nden ayrılırken 'Kivi' isimli mektubu neden yazdı?

O mektup bir veda olmakla birlikte ayrılışımla ilgili de bir açıklamaydı aynı zamanda.. Kivi'yi bir meyve olarak biliyoruz ama aynı zamanda bir kuş ismidir. Kanatları olan ancak uçmasına yetmeyen yani uçamayan bir kuştur. Aynı zamanda İngiliz Hava Kuvvetlerinin argosunda uçuştan men edilen pilotlara verilen bir isim. İşte benim o yazım da "Biz burada çok güzel işler yapacaktık ama patronlar bize bu imkanı sağlayamadılar, gidiyoruz" yazısıydı.

Milli Eğitim Bakanlığı gözünü korkuttu mu?

Tabi ki mesuliyeti büyük bir yer Milli Eğitim Bakanlığı.. Ama bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı'na has bir şey değil. Ben 1980'lerin ikinci yarısında MEB'de Hasan Celal Bey'in döneminde danışman olarak da çalıştım. O zaman da bir hesap yapmıştık ve Bakanların ortalama Bakanlık süresi 11 ay falandı.. Daha sonra, 1990'lardaki koalisyon dönemlerinde daha çok Bakan değişikliği oldu ve ortalamalar çok daha düştü.

Son 10 yıldaki Bakan değişiklikleri

Daha önceki Bakan değişikliklerinin ima ettiği politika değişiklikleri bizim son 10 yıldaki 5 Bakan değişikliğinde söz konusu değildir. Evet ben son 10 yıldaki 5. Bakanım ama aynı parti iktidarının sürekliliği içinde görev yapmış Bakanlar bunlar.

SBS'nin kaldırılması

Birincisi, SBS'nin yani ortaokuldan liseye geçişte temel alınan Seviye Belirleme Sınavı'nın uygulanmayacağı bilgisi 1 buçuk yıl önce Ömer Dinçer zamanından açıklanmıştı. Yani her Bakan bir sistem değiştiriyor meselesi değil. Daha önce hazırlıkları yapılan, çalışmaları yapılan Şuralarda tartışılan konulardan bir tanesi. Dolayısıyla Bakan değişti, sistem de değişti denilecek bir durum yok.

İkincisi, bu eğitim stratejisinde büyük çaplı değişimler yapan bir düzenleme değil. Yaptığımız şu, ortaokulu bitiren çocuklarımız eskiden SBS dediğimiz tek bir sınava giriyorlardı ve o sınav sonucuna göre (sınav sonucunun % 70'i ve ortaokul derslerinin toplamı) okullara yerleştiriliyordu. Hepimiz de bunu eleştiriyorduk.

Şimdi ne yaptık? bu sınavı kaldırdık. Dedik ki "öğrencilerin okullarında girdikleri yazılı sınavları esas alalım"
Fakat bu yazılılar her öğretmen farklı bir soru sorduğu ve her kağıt farklı öğretmenler tarafından değerlendirildiği için ortaya çıkan notlar çok objektif olmayabiliyordu. Biz "hiç olmazsa bu sınavlardan birer tanesini daha kontrollü yapalım. Soruları biz gönderelim. Verilen tüm cevaplar da merkezimiz tarafından aynı objektiflikle değerlendirilsin. Sınavların öğretmen desteği veya farklı şekillerde sulandırılmaması için de gözetmen öğretmenler farklı okullardan gelsin" dedik.

Bu yazılılar liselere geçiş için kullanılacak puanın % 70'ini oluşturacak. %30 ise 6,7 ve 8. sınıflardaki diğer derslerin ortalamasına bakılarak elde edilecek.

Ayrıca bu sınavların telafisi de olacak.

İmam Hatip'lere talep ne kadar?


İmam Hatiplere olan talep sağlayabildiğimiz arz'ın çok üzerinde. İmam hatip'ler konusunda şöyle bir algı var. İmam hatip okulları sadece imam ve hatip yetiştiren ve dolayısıyla sadece dini bilgiler veren okullar zannediliyor. Bu doğru değil. Normal okullarda okutulan tüm dersler bu okullarda da var. Buralarda ayrıdan din dersleri de okutuluyor.


Haber Kaynağı: Star Gazetesi - www.stargazete.com

 

26 Eylül 2013 Perşembe

44 Soruda Yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG Yeni SBS)

Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen ortaöğretime geçiş sistemi ile ilgili merak edilenlere 44 soruda yanıtladı.

CAN GÜLERYÜZLÜ

MEB, SBS’nin yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemine ilişkin internet sitesine koyduğu soru ve yanıtlar özetle şöyle:

*Yeni sisteme neden ihtiyaç duyuldu?

Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek, okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak, telafi imkanı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak, sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak, öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek, orta ve uzun vadede ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikleri değerlendirmek amaçlarını gerçekleştirmek için Ortaöğretime geçiş sistemi yenilendi.

*Yapılan bu yenilikler nelerdir?

Öğrenci başarısının anlık performansa dayalı olarak değil geniş bir zaman dilimine yayılarak belirlenmesini sağlayan bu uygulama; telafi imkanının sağlanması, merkezi ortak sınavların iki okul gününde yapılması, ortak sınavların, sınav gününe kadar işlenen konuları kapsayacak olması, merkezi sınavların süresinin bir yazılı süresi kadar olması gibi yenilikleri içermektedir.

*Sınavlar hangi derslerden yapılacak?

Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

*Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan öğrenciler de bu dersin sınavına girecekler mi?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Talim ve Terbiye Kurulunun belirlediği temel dersler arasında bulunmakla beraber, Anayasada da zorunlu ders olarak yer almaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrencilerin sayısı çok olmamakla birlikte (2012-2013 eğitim öğretim döneminde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrencilerin sayısı 376’dır.) bu dersi almayan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden merkezi değerlendirmede muaf olacaktır. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacaktır. Ayrıca bu durum diğer öğrencilerimiz açısından bir sorun teşkil etmeyecektir.

*Sınavlara 6 ve 7.sınıflar girecek mi?

2013-2014 eğitim öğretim yılında sadece 8.sınıfta uygulanacaktır. FATİH projesi tüm bileşenleriyle hayata geçtiğinde gerekli güncellemeler yapılabilecektir.

*Telafi sınavına kimler girebilecek?

Merkezi sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veya velisinin izniyle, belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebileceklerdir.

*Yanlış cevaplar doğru cevapları etkileyecek mi?

Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir. Öğrencilerin halihazırda okullarında girmekte oldukları yazılılarda yanlış cevaplar doğru cevapları olumsuz etkilememektedir.

*Öğrencinin ders notu başarısının %30 olduğu bu uygulamada, öğretmenin verdiği notlarda objektiflik nasıl sağlanacak?

SBS sisteminde öğrencinin yerleştirmeye esas puanı üzerinde ders başarısı %30 etki etmekteydi. Yeni uygulama, ders başarısının %30 etkilemesi açısından önceki uygulamadan herhangi bir farklılık arz etmemektedir. Not vermede objektiflik süreç içerisinde kendiliğinden sağlanacaktır.

*Öğretmenlerin izinli, raporlu veya görevli olmaları durumunda işlenmeyen konuların telafisi nasıl sağlanacak?

Merkezi ortak sınavlar ülke çapında müfredat uyumunu esas almaktadır. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, müfredatın eş zamanlı uygulanmasına ilişkin akademik takvim hazırlayarak okullarla paylaşacaktır. Ayrıca tüm okullarımızda müfredat birlikteliğinin eşzamanlı uygulanabilmesi için 8. sınıfta temel derslerdeki öğretmen açıkları mümkün olduğunca giderilecektir. EBA üzerinden öğrenciler ders içeriklerini halihazırda takip edebilmekte olup orta vadede ise FATİH Projesi tüm bileşenleriyle tamamlandığında, öğrencilerin müfredata uygun modülleri tabletlerinden takip ederek eksikliklerinin giderilmesi sağlanacaktır.

*Sınav güvenliği nasıl sağlanacak?

Merkezi değerlendirmeler öğrencilerin normal dönemde girdiği yazılılardan farklı olmayacağı için normal dönemde alınan tedbirlere ek olarak, Öğretmenlerin sınav gözetmeni olarak farklı okullarda görevlendirilmesi, Gerektiği durumlarda öğrencilerin farklı sınıflara dağıtılması, Orta vadede sınav salonlarına kamera sistemi kurulması, tedbirleri öngörülmektedir.

*Merkezi değerlendirmelerde kitapçık türleri olacak mı? Soru kitapçıkları kişiye özgü mü hazırlanacak?

Merkezi değerlendirme yazılılarında sınav güvenliğine yönelik olarak farklı kitapçık türleri hazırlanacaktır. Bu aşamada kişiye özgü kitapçık uygulanması düşünülmemektedir. Sistemin orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi planlandığından o dönemde barkot benzeri sistemlerle yazılıların değerlendirilmesi düşünülmektedir.

*Öğrencilerden ücret alınacak mı?

Herhangi bir isimle ücret talep edilmeyecektir.

*Merkezi ortak sınavlarda üst araması vb. uygulamalar olacak mı?

Merkezi ortak sınavlarda öğrencilerin normal dönemde okullarda girdikleri yazılılardan farklı bir güvenlik tedbiri alınmayacaktır. Ancak sınava kalem, silgi vb. ihtiyaçlar haricinde cep telefonu, kitap, defter vb. malzemeler getirilmeyecektir.

*Yeni uygulama öğretmenin mesleki performansını nasıl etkileyecek?

Yeni uygulama, öğretmenin eğitim ve öğrenci üzerindeki etkinliğini artırdığı için okula olan aidiyet duygusu artacaktır. Diğer yandan yeni modele intibak, mesleki donanım, ölçme ve değerlendirme konularındaki olası eksiklikleri gidermek üzere hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenerek öğretmenlere katkı sunulacaktır.

*İşim gereği 1 seneliğine ailemle birlikte ABD’ye geldik. Kızım 7. sınıfı ABD’de okuyor. 6. sınıfı Türkiye’de okumuştu. 8. sınıfı tekrar Türkiye’de okuyacak. ABD’de IB (Uluslararası Bakalorya) statüsünde bir okula giden kızım 8. sınıfta Türkiye’ye döndüğünde nasıl bir SBS uygulamasıyla karşılaşacak? 7. sınıfı yurtdışında okumuş olması bir sorun teşkil edecek mi?

Ortaokulu yurtdışında bitiren öğrencilerin Türkiye’ye döndüklerinde ilgili maddede ifade edilen şartlara göre yerleştirme işlemleri yapılır. Ayrıca 6 veya 7. sınıfta yurtdışında eğitim görüp 8. sınıfta Türkiye’ye dönen öğrenciler 8. sınıftaki ortak sınavlara gireceklerdir. 6 ve 7. sınıf notları uluslararası denklik hükümlerine göre hesaplanarak ortaöğretime yerleştirmeye esas puan belirlenecektir.

* Puanlama 100 üzerinden mi yoksa 700 puan üzerinden mi yapılacak?

2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilki uygulanacak ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşan test usulüyle gerçekleştirilecektir. Yanlış cevaplar da kesinlikle doğru cevapları etkilemeyecektir. Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasında ise geçtiğimiz yıllardan farklı hiçbir uygulama söz konusu değildir. Tek farklılık geçen yıl % 70’i alınan SBS yerine bu yıl ortak sınav puanlarının baz alınacak olmasıdır. Yine geçtiğimiz yılda olduğu gibi 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının %30’u alınacak, üzerine 8. sınıfta uygulanan ortak sınav puanın %70’i eklenerek puan hesaplamaları yapılacaktır. Bütün öğrencilerin puanları 500 tam puan üzerinden duyurulacaktır.

*Öğrenci diyelim ki asker çocuğu ve kazandığı liseye kayıt yaptıramadan başka bir ile tayini çıktı diyelim Bu durumda öğrenci ne yapacak?

Daha önceden uygulanan SBS sisteminde nakil işlemleri nasıl gerçekleşiyorsa yeni uygulamada da nakil işlemleri aynı şekilde gerçekleştirilecektir.

*Matematik yazılısı birinci ve ikinci dönem 100 ama İngilizce kötü ise veya tam tersi olursa iki öğrenci de fen lisesine yerleştiğinde haksızlık olmaz mı?

Burada temel hedeflerden biri öğrenci performansını anlık göstergeler eşliğinde değil, sürece yayarak değerlendirmektir.

*Doğu illeri kış dolayısıyla 1 ay zorunlu tatilde oluyor. Peki Batı illeriyle aralarında eksik kalan kazanımlar nasıl dengelenecek?

Akademik takvim belirlenirken sınav dönemlerinin mümkün olduğunca ağır kış şartları yaşanan dönemlere denk gelmemesi üzerinde durulmuştur. Buna rağmen okulların hava koşulları nedeniyle tatil olması durumunda öğrencilerin ders eksikliklerini Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinde yer alan içeriklerle gidermeleri sağlanacaktır.

*Öğrenciler sıralarda üçerli oturuyor. Bu durumda kopyanın önüne nasıl geçilecek?

Öğrenciler, ortak sınavlara olağanüstü şartlar dışında kendi okullarında gireceklerdir. Ortak sınava girmeyecek öğrenciler sınavların yapılacağı günler okulda bulunmayacakları için sınavın uygulanmasına yönelik fiziki olumsuzluklar yaşanmayacaktır. Öğrenciler sıralarında tekli oturma düzeninde ortak sınava gireceklerdir. Sınavda iki farklı kitapçık türü uygulanacak ve sınavların yapılacağı sınıflarda 2 öğretmen bulunacağından kopyanın önüne geçilmiş olacaktır.

*Yeni uygulama sınav kaygısının azalmasını sağlayacak mı?

Ortak sınavlar, öğrencilere ekstra bir sınav yükü getirmemekte. Ortak sınavlara öğrencilerin kendi okullarında girecek olmaları, uygulamanın tek sınav odaklı olmaması, sınav kaygısını sürece yayması ve öğretmen etkinliğini artırmış olması gibi hususlar gözetildiğinde sınav kaygısının azalacağı söylenebilir.

*Sınavlar hangi konuları kapsayacak. Duyduğum kadarı ile ikinci sınav öğretim yılı başından itibaren görülen bütün konuları kapsayacakmış. Neden?

Ortak sınavlar, öğrencilerin okullarında halihazırda girmiş oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde yapılmasıdır. Çalışma takvimine göre konu ve kazanımların dağılımını gösteren çizelgelerin uygulanmasında birinci dönemde yapılacak ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından birinci dönem ortak sınavın yapılacağı tarihe kadar olan konu ve kazanımlarla sınırlı olacaktır.

*“Şırnak’taki öğrencilerin puan ortalaması ile İstanbul’daki öğrencilerin puan ortalaması farklı farklı değerlendirmelere tabi tutulacak. Sıralamalar da il bazında yapılacak” deniyor.

Sorunuzda ifade ettiğinizin aksine Şırnak’taki öğrencilerin puan ortalaması ile İstanbul’daki öğrencilerin puan ortalaması farklı farklı değerlendirmelere tabi tutulmayacaktır. Yapılacak değerlendirme Türkiye genelini kapsayacaktır. Ayrıca sıralamalarda il bazında yapılmayacak, değerlendirmede olduğu gibi Türkiye genelini kapsayacaktır.

*İlkokuldan itibaren aynı eğitim kurumunda okuyan bir öğrenci, lisede de kendi kurumunda devam etmek istiyorsa ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı sınavlara katılmak istemiyorsa ne olacak?

Ortak sınavlara öğrenciler bu sınavlar bir üst kademeye geçmeyi belirlemekle birlikte aynı zamanda sınıf geçmeyi de belirledikleri için girmek zorundadırlar.İlkokuldan itibaren aynı eğitim kurumunda okuyan bir öğrencinin lisede kendi kurumuna devam etmesinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Özel okullar durumlarına göre MEB’in belirlediği esaslar doğrultusunda öğrenci alımına devam edeceklerdir.

Radikal

24 Eylül 2013 Salı

Bakan Avcı: SBS Yerine Yeni Bir Sınav Konmadı

Orta okuldan liseye geçiş sistemini değiştireceklerini 2 yıldır açıkladıklarına değinen Avcı, "Bakan değişti sistem değişti değil. 


Daha önceki bakanımızın da açıkladığı bir sistem bu. Eğitimdeki pek çok sorun birbiriyle iç içe. Uzun yıllardır sadece eğitimciler değil anne babalarda çocukların yarış atına çevrildiği bir sınav için orta 1 den başlayarak dershanelere gittiği çocukların cumartesi pazarı kalmadı çocuklar haftanın 5 günü oku, 2 gün dershaneye gidiyor çocuklar test ve tost çocuğu oldular gibi sloganlarla eleştiriliyordu. SBS yerine yeni bir sınav konmadı. 36 sınav hiç konmadı." diye konuştu.

Yeni sistemde sadece orta okul son sınıf öğrencilerin gördüğü 6 temel dersin yazılı sorularının merkezden gönderileceğini vurgulayan Avcı şunları söyledi; "Uzun vadede biz okullarımızda yapılan bütün sınavları yazılı ve sözlü daha denetimli yapmak istiyoruz. Hepsinin çok güvenilin objektif notlarla değerlendirilmesini istiyoruz. Bütün öğrenci ve öğretmenlerin elinde tablet bilgisayarla olunca biz bu sınavların tamamını denetimli yapabiliriz. 3 yıl içinde bunu yapabiliriz. 36 merkezi sınav gelemedi. Zaten girecekleri sınav için bir soru göndereceğiz. Kendi sınıflarında normal yazılıya girer gibi bu yazılıya girecekler. Ortak sorular sorulacak. Bunlar ortak değerlendirilecek. Bir de bunların çok güvenilir olması için yazılıların olduğu gün çocukların başında başka okullardan öğretmenler gözetmen olacak bulunacak."

Dershane işinin çok büyük bir kısmının yaptıkları araştırmalara göre psikolojik olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, "Dershaneye gidip gerçekten dershaneden yararlandığı için daha iyi bir yer kazandığını düşünenlerin büyük bir kısmı zaten çok iyi okullardan gidiyorlar. Özel okullardan uygun şartlarda çok daha destekli eğitim alan çocuklar ayrıca dershaneye gidiyor. Buradaki başarı ayrıca gidilen dershanemi, ailemi okul mu o ölçülemiyor. Birazda vicdanlarını rahatlatmak için aileler dershaneye gönderiyor. Ben elimden geleni yaptım diyorsunuz. Veli ve ailelere böyle bir psikolojik rahatlık sağlıyor. Bunların büyük bir kısmı büyük şehirlerde. Biz dershane meselesinde zaman içinde dershaneler paralel bir eğitim sistemine dönüştü. Okulun merkezi konumuna gelebilmesi için orada alınan bilgilerin esas olması lazım. Türkiye dershane konusunda sadece bir takım test becerilerinin kazanılması birinci öncelik oldu. Bazı okullarda özel ve devlet olsun öğretmenler senede bir kere yapılan SBS türü sınav için öğrencilerini hazırlamaya başladı ve sınıf içinde ayrım yapılmaya başlandı. Kazanabilecek ve ümitsiz vakalar diye ayrımlar yapıldı. Bu yanlış bir şey okullarımız tüm öğrencilere aynı özeni göstermeli. Bu düzenleme bu tür yan etkileri kaldıracak." ifadelerini kullandı.

..................
C i h a n

2013-2014 Yılı TEOG 8. Sınıf Sınav Tarihleri

MEB bu yıl ilk kez uygulanacak merkezi sistem sınavı için ortak bir takvim belirledi. Hazırlanan takvime göre konular sınav tarihine kadar tüm okullarda aynı şekilde işlenecek.

Her dönem 1 sınav merkezi yapılacak. Türkçe, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, matematik, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerini kapsayan sınavlara ait konular MEB tarafından açıklandı.

1.    Dönem Sınavları


•    1. Yazılı Sınavlar: Öğrenciler ekim ayının son haftasında İnkılap Tarihi ve Din Kültürü dersleri hariç; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil derslerinden kendi öğretmenleri tarafından yapılacak 1. yazılı sınavına girecek, İnkılap Tarihi ve Din Kültürü derslerinin sınavlarının ilki ise merkezi sistem sınavı ile birlikte yapılacak.

•    Merkezi Sistem Sınavı:
Kasım ayının son haftasında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil derslerinden 2. Sınav; İnkılap Tarihi, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi derslerinden 1. sınav gerçekleştirilecek.

•    3. Yazılı Sınavlar: Ocak ayının 2. haftası yapılacak. Her dönem için 3 yazılı yapılan derslerin (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil ) 3. yazılısı; 2 sınav yapılan derslerin (İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ise 2. yazılısı bu hafta gerçekleştirilecek.


2.    Dönem Sınavları

•    1. Yazılı Sınavlar: Öğrenciler mart ayının son haftasında İnkılap Tarihi ve Din Kültürü dersleri hariç; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil derslerinden kendi öğretmenleri tarafından yapılacak 1. yazılı sınavına girecek, İnkılap Tarihi ve Din Kültürü derslerinin sınavlarının ilki ise merkezi sistem sınavı ile birlikte yapılacak.

•    Merkezi Sistem Sınavı: Nisan ayının son haftasında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil derslerinden 2. Sınav; İnkılap Tarihi, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi derslerinden 1. sınav gerçekleştirilecek.

•    3. Yazılı Sınavlar: Mayıs ayının son haftası yapılacak. Her dönem için 3 yazılı yapılan derslerin (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil ) 3. yazılısı; 2 sınav yapılan derslerin (İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ise 2. yazılısı bu hafta gerçekleştirilecek.

İşte 2013-2014 Yılı 8. Sınıf Sınav Takvimi

MEB bu yıl ilk kez uygulanacak merkezi sistem sınavı için ortak bir takvim belirledi. Hazırlanan takvime göre konular sınav tarihine kadar tüm okullarda aynı şekilde işlenecek.

Her dönem 1 sınav merkezi yapılacak. Türkçe, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, matematik, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerini kapsayan sınavlara ait konular MEB tarafından açıklandı.

1.    Dönem Sınavları


•    1. Yazılı Sınavlar: Öğrenciler ekim ayının son haftasında İnkılap Tarihi ve Din Kültürü dersleri hariç; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil derslerinden kendi öğretmenleri tarafından yapılacak 1. yazılı sınavına girecek, İnkılap Tarihi ve Din Kültürü derslerinin sınavlarının ilki ise merkezi sistem sınavı ile birlikte yapılacak.

•    Merkezi Sistem Sınavı:
Kasım ayının son haftasında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil derslerinden 2. Sınav; İnkılap Tarihi, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi derslerinden 1. sınav gerçekleştirilecek.

•    3. Yazılı Sınavlar: Ocak ayının 2. haftası yapılacak. Her dönem için 3 yazılı yapılan derslerin (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil ) 3. yazılısı; 2 sınav yapılan derslerin (İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ise 2. yazılısı bu hafta gerçekleştirilecek.


2.    Dönem Sınavları

•    1. Yazılı Sınavlar: Öğrenciler mart ayının son haftasında İnkılap Tarihi ve Din Kültürü dersleri hariç; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil derslerinden kendi öğretmenleri tarafından yapılacak 1. yazılı sınavına girecek, İnkılap Tarihi ve Din Kültürü derslerinin sınavlarının ilki ise merkezi sistem sınavı ile birlikte yapılacak.

•    Merkezi Sistem Sınavı: Nisan ayının son haftasında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil derslerinden 2. Sınav; İnkılap Tarihi, Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi derslerinden 1. sınav gerçekleştirilecek.

•    3. Yazılı Sınavlar: Mayıs ayının son haftası yapılacak. Her dönem için 3 yazılı yapılan derslerin (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Yabancı Dil ) 3. yazılısı; 2 sınav yapılan derslerin (İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ise 2. yazılısı bu hafta gerçekleştirilecek.

23 Eylül 2013 Pazartesi

MEB, Merkezi Sistem (2013 TEOG) Ortak Sınav Çalışma Takvimleri

Merkezi Sistem Ortak Sınav Yapılacak Derslerin Çalışma Takvimine Göre Konu/Kazanımların Dağılım Çizelgeleri indirmek için tıklayınız.

T.C.
 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
 

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

Sayı : 68128140/480/2463603 13/09/2013

Konu: Merkezi Sistem Ortak Sınav Çalışma Takvimleri

.............. VALİLİĞİNE

(Milli Eğitim Müdürlüğü )

Ortaokulların 8 inci sınıflarında 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji. T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde; bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezî sistem ortak sınaA şeklinde uygulanacaktır.

Merkezî sistem ortak sınavların yapılacağı tarihe kadar öğretim programlarının işlenişindeTürkiye genelinde birlik sağlamak amacıyla 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılına mahsus olmak üzere, çalışma takvimine göre konu/kazanımların dağılımını gösteren çizelgeler hazırlanmış ve "http://ttkb.meb.gov.tr/" adresinde yayımlanmıştır. Merkezî sistem ortak sınavda kapsam birlikteliğinin sağlanması açısından öğretmenlerin yıllık planlarını uygulamalarında bu çizelgelerin dikkate alınması önem arz etmektedir.

2013-2014 Eğitim Öğretim Yılında birinci dönem merkezî sistem ortak sınavın 2013 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavın ise 2014 yılı Nisan ayının son haftasında yapılması planlanmıştır. Merkezî sistem ortak sınavlann kesin tarihleri ile uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlığımızca hazırlanacak yönerge ve kılavuzla düzenlenecektir.

Çalışma takvimine göre konu/kazanımların dağılımını gösteren çizelgelerin uygulanmasında aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir:

1. Birinci dönemde yapılacak merkezî sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından "BİRİNCİ DÖNEM MERKEZÎ SİSTEM ORTAK SINAV"ın yapılacağı tarihe kadar olan konu/kazanımlarla sınırlı olacaktır.

2. İkinci dönemde yapılacak merkezî sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretiır yılının başından "İKİNCİ DÖNEM MERKEZÎ SİSTEM ORTAK SINAV"ın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konu/ kazanımlarla sınırlı olacaktır.

3. "BİRİNCİ DÖNEM MERKEZÎ SİSTEM ORTAK SINAV'm ve "İKİNCİ DÖNEM MERKEZÎ SİSTEM ORTAK SINAV"ın yapılış tarihi itibariyle, çalışma takviminde belirtildiği şekilde konu/ kazammların süresi içindi işlenmesi ve bu bağlamda öğrencilerin eksiklerinin kalmaması için okul yönetimleri ve öğretmenler gerekli tedbirleri alacaktır.

4. Çizelgelerde "birinci dönem merkezî sistem ortak sınav" ve "ikinci dönem merkezî sistem ortak sınav" dışında öğretmenlerin yapacakları diğer sınavlar için belirtilmiş olan tarihler öneri niteliğinde olup öğretmenler bu sınavları belirleyecekleri bir tarihte de yapabileceklerdir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.


Prof.Dr. Emin
KARİP Bakan a.
Kurul Başkanı

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) Nedir? Detayları ile TEOG

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) Nedir? Detayları ile TEOG

Yılda 12 Sınav Yapılacak

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek.

SBS yerine getirilen ilk merkezi sınav ne zaman?

Yeni sistemde Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten ilk sınav Kasım ayının son haftasında yapılacak. İkinci dönem merkezi dönem ortak sınavı ise 2014 Nisan ayının son haftasında olacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı´nın kamuoyuna tanıttığı ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş´ sistemiyle ilgili düzenlemeler belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ‘Merkezi Sistem Ortak Sınav Çalışma Takvimleri´ni belirledi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip imzalı çalışma takvimi 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü´ne gönderildi.

Ortaokulların 8´inci sınıflarında 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde, bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacak.

Merkezi sistem ortak sınavların yapılacağı tarihe kadar öğretim programlarının islenişinde Türkiye genelinde birlik sağlamak amacıyla 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı´na mahsus olmak üzere, çalışma takvimine göre konu/kazanımların dağılımını gösteren çizelgeler hazırlandı. Merkezi sistem ortak sınavda kapsam birlikteliğinin sağlanması açısından öğretmenler yıllık planlarını uygulamada bu çizelgeler dikkate alacak. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında birinci dönem merkezi sistem ortak sınavın 2013 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavın ise 2014 yılı Nisan ayının son haftasında yapılacak. Merkezi sistem ortak sınavların kesin tarihleri ile uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça hazırlanacak yönerge ve kılavuzla düzenlenecek.

ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİMLERİ KONULARIN EKSİKSİZ İŞLENMESİ KONUSUNDA TEDBİR ALACAK

Birinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından ‘Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı´nın yapılacağı tarihe kadar olan konu/kazanımlarla sınırlı olacak. İkinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretim yılının başından ‘İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı´nın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konulardan olacak. Birinci Dönem Merkezi Ortak Sınav´ının ve İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı´nın yapılış tarihi itibariyle, çalışma takviminde belirtildiği şekilde konu-kazanımların süresi içinde işlenmesi ve bu bağlamda öğrencilerin eksiklerinin kalmaması için okul yönetimleri ve öğretmenler gerekli tedbirleri alacak. Çizelgelerde ‘Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav´ ve ‘İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav´ dışında öğretmenlerin yapacakları diğer sınavlar için belirtilmiş olan tarihler öneri niteliğinde olacak. Öğretmenler bu sınavları belirleyecekleri bir tarihte de yapabilecek.

BİRİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVDA DERSLERİN KONULARI

Türkçe: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama

Matematik: Geometri Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, Olasılık ve İstatistik Tablo ve Grafikler, Sayılar Üslü Sayılar, Köklü Sayılar,

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler,

Fen ve Teknoloji:
Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Zekat, Hac ve Kurban İbadeti, Kaza ve Kader

İngilizce: Frienship, Road to Success, Improving One´s Looks

22 Eylül 2013 Pazar

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş

4 Eylül 2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı liselere geçiş için nasıl bir sistem uygulanacağını açıkladı. Bakan’ın açıkladığı yeni sistemi tanıyalım.

1.    2013 - 2014 eğitim - öğretim yılından başlayarak altı temel ders için (Matematik, Fen ve Teknoloji, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük)  8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi  ortak olarak gerçekleştirilecek.

2.    Ortak değerlendirmeler, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak.

3.    Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak ve yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

4.    Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecek

5.    Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak

6.    Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak

7.    Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

8.    Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı olacaktır.

Temel düşüncemi söyleyerek devam edeyim. Hiçbir beşeri sistem mükemmel değildir. Yeni getirilen bu sisteme de bu gözle bakmaktayım.

Her sistem getiricileri de, getirdikleri sistemin mükemmelliğinden/harikalığından dem vurmaktan kendini alamazlar. Zaman içerisinde görülür ki sistem kendi içinde zaafları ile vardır. Önemli olan da zaafların süreç içerisinde gidermeye yönelik adımların atılıp atılmamasıdır.

Haftaya yeni sistemin zaafları nedir, olumlu tarafları nedir bu konuyu işleyeceğim.

2014 SBS (TEOG) Puanı Nasıl Hesaplanacak?

Ortaöğretime Yerleştirmede Esas Alınacak Puanın Hesaplanması

Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması

Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

Yılsonu başarı puanının hesaplanması

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder.

8. SINIF YILSONU BAŞARI PUANININ HESAPLANMASI




Yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması
Değerlendirme Kapsamındaki Sınıflar  Yılsonu Başarı Puanları
 6.Sınıf  75.8759
 7.Sınıf  68.9781
 8.Sınıf  77.6796
 Yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması  74.1779

Ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanı

Ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanı, öğrencinin altı temel  dersten  girdiği merkezi sınavların ağırlık katsayılarına  göre hesaplanan puanını ifade eder.


6,  7  ve  8.  sınıf  yılsonu   başarı   puanlarının  aritmetik ortalamasının %30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış  merkezi sınav puanının %70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.



2014 SBS sınavı nasıl olacak? 2014 SBS yerleştirme nasıl yapılacak? 2014 liselere yerleştirme nasıl yapılacak?

2014 SBS sınavı nasıl olacak?  2014 SBS yerleştirme nasıl yapılacak?  2014 liselere yerleştirme nasıl yapılacak?

Bu  yıl uygulanacak yeni sisteme göre 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, Türkçe, fen, matematik, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü derslerinden toplam 36 merkezî sınava girecek.
Konuyla ilgili MEB tarafındna hazırlanan sunuya bakmak ve detaylı bilgi almak için tıklayınız...

21 Eylül 2013 Cumartesi

Ortaöğretime Sınavsız Geçiş Modeli Üzerine

MEB ortaöğretime geçişte yeni bir model üzerinde durmaktadır. Dershanelerin kapatılması temeline dayanan bu sistemde sınavsız geçiş öngörülmektedir. SBS sınavları kaldırılırsa dershanelere de ihtiyaç kalmayacağı düşüncesi bu yeni sistemin başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Bu modelde    -ortaöğretime geçiş için-   öğrencilerin okulda yapılan sınavlarda aldıkları notlar değerlendirmeye alınacaktır. Peki, okullarda yapılan bu sınavların bir standardı var mı?

Eğitim sistemimizde gün geçmiyor ki bir yenilik olmasın. Aslında, sistem açıklanan hali ile kulağa- göze hoş geliyor.  Şöyle ki temel (!) derslerden her dönem bir sınav bakanlık tarafından ortak yapılacaktır. Öğrencilerin bu ortak sınavlardan aldığı puan  % 70 ile çarpılacak, öğretmenlerin yaptığı sınavlar ise % 30 ile çarpılacaktır.  Böylece ortaya çıkan puan öğrencinin öğretime geçiş puanı olacaktır. Görünüşte dershanelere ihtiyaç olmayacak gibi görünüyor. Fakat tam tersine dershane ihtiyacını daha çok tetikleyecektir.  Çünkü her değişiklik yeni bir kafa karışıklığı demek ve her kafa karışıklığı demek dershane demektir. Daha önce başka bir yazımda dershanelerin neden kapatılamayacağını nedenleri ile anlatmıştım. Hatta bu konuda dershanelerin kapatılabileceğine inanan bazı eğitimci, yazar ve aydın arkadaşlar ile bu konuyu tartışmıştım. İş oraya gidiyor ki dershaneler şu anda eskisinden daha iyi çalışmaktadırlar.  

Nitelikli okulların kontenjanları sınırlı olduğu için öğrenciler birbirleri ile yarış halindedir.  Dershanelerin ihtiyaç duyma sebebi öğrencilerin kıyasıya yarışın en önünde olmak istemelerinden kaynaklanmaktadır.  Yani artık iyi olmak yetmiyor “en iyi” olmak gerekiyor.  Bugün öyle aileler var ki takviye eğitimi için ilköğretim öğrencisi olan çocuğunu hem okul kursuna ya da dershaneye gönderdikten sonra üstüne özel ders aldırıyor. Şu anki eleme sisteminde öğrenciler en iyi olmaları için takviye eğitim almaları zorunluluk gibi görünüyor.

“Her yiğidin bir yoğurt yiyiş” tarzı olduğu gibi her öğretmenin bir not verme tarzı vardır. Bu not verme şekli öğretmenden öğretmene değişmektedir. Kimi öğretmen bol not verirken bir diğeri daha kıt not verebilmektedir.   Bunun doğal bir sonucu olarak daha az çalışan bir öğrenci şanslı ise bol not veren bir öğretmenin sınıfında daha yüksek bir not alabilmektedir ya da çok daha fazla çalışan bir öğrenci kıt not veren bir öğretmenden dersi zar zor geçmek durumda kalmaktadır.  Bu durum bırakın aynı ili aynı okulda bile göze çarpmaktadır. Ayrıca, kimi öğretmen klasik yazılı sınav yaparken kimi öğretmen de çoktan seçmeli sınavı tercih edebilmektedir. Sınav şekli değişince ölçme ve değerlendirme de değişmektedir.

Ölçme ve değerlendirmenin aynı okulda dahi bu kadar farklı oluşu öğrenciler arasında huzursuzluklar oluşturuyordu. Şimdiki sistemde öğretmen notları-yazılıları daha hayati bir önem kazandı ki bu durum değişik sonuçları da beraberinde getirecektir. İlk bakışta bu öğretmen itibarının tekrar eski konumuna yükselebileceği zannedilebilir.  Okuldaki öğretmenin notunun önemsenmesi gerek velilerin gerekse öğrencilerin ilgisini tabii ki öğretmene yöneltecektir. Bunun yanı sıra önceden gizli kapaklı yapılan özel dersler daha bir canlılık kazanacaktır. Çocuğunun daha çok puan almasını isteyen bazı veliler ders öğretmeninin mesai dışında çocuklarına ders vermesini teklif edeceklerdir.  Daha çok merkezi okullarda yaşanan bu durum (kendi öğrencisine özel ders verme) yeni sistemle beraber ücra okullarda da görülecektir.  Yani, özel ders piyasası canlanacaktır.

Yeni modelin ayrıca taşra bölgelerde uygulanması da zor görünmektedir. Bazı ilçelerde 3-4 ilköğretim bulunmaktadır. Şimdi, düşünün:

Küçük ilçelerde herkes birbirini tanıdığı gibi çalışkan öğrencileri de herkes tanımaktadır. Bu öğrencilerin MEB tarafından yapılması gereken sınavını kim yapacak?  Tabii ki ya kendi öğretmenleri ya da öğretmenlerinin arkadaşları yapacaktır. Öğrenciler ile öğretmenler arasında psikolojik bir bağ vardır ve bu küçük yerlerde çok daha fazladır. Küçük yerlerde öğretmenlik yapanlar bilir. “Küçük yerlerdeki öğretmen öğrencisini,  öğrencisi de öğretmenini unutmaz hatta aradan yıllar geçse bile unutamazlar. Şimdi, bu öğretmenlerin öğrencilerinin daha iyi bir gelecek kazanmaları adına sevgilerine yenik düşmeyeceklerinin garantisini verebilir miyiz?

MEB bütün ülkedeki kitapları tek tip yaparak bir standart sağladı. Aslında kitaplarda sağladığı bu standardı sorularda da sağlayabilir. Mesela:  Bir soru bankası oluşturarak öğretmenleri bu soru bankasından (sınavlar için) sormaya teşvik edebilir.  Soru bankasına pdf formatında ya da elektronik ortamda rahatça ulaşabilen öğrenciler sınavlarda neler çıkabileceğini az çok tahmin edebileceklerdir. Hatta oradaki sorulara çalışarak kendilerini geliştirme şansına sahip olacaklardır. Ayrıca, falanca öğretmen zor soru sordu, kolay soru sordu şaibelerini de ortadan kaldıracaktır.

Mesut Kaymakçı
Eğitimci – Yazar
Görüş ve önerileriniz için
mesutkaymakci@gmail.com

20 Eylül 2013 Cuma

Yeni SBS (TEOG)’de Sınava Girmek Zorunlu, Tercihlerde İl Sınırlaması Yok

Sınavlarda 2 gözetmen öğretmen sınıfta olacak. Kasım ve nisan ayı sonunda yapılacak yeni sınavlarda, sınıflarda aynı anda 2 gözetmen öğretmen bulunacak.

Öğrenciler, ortak sınavlara olağanüstü şartlar dışında kendi okullarında girecek. Sınava girmek istemeyen öğrenciler o gün okula gelmeyecek. Öğrenciler, tekli oturma düzeninde ortak sınava girecekler. Sınavda en az iki farklı kitapçık türü kullanılacak.

Özel okullar da dahil tüm lise türleri yeni sistemdeki yerleştirmeye göre öğrenci alacak. Hiçbir kurum ek bir sınav yapamayacak. Bakanlık yetkilileri, Fatih Projesi'nin tamamlanması halinde ortaokuldaki bazı sınavların merkezi yapılacağını açıkladı.

Okurlarımızdan gelen sorular ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin yanıtları şöyle:
İşim gereği 1 seneliğine ailemle birlikte ABD'ye geldik. Kızım 7'nci sınıfı ABD'de okuyor. 6'ncı sınıfı Türkiye'de okumuştu. 8'inci sınıfı tekrar Türkiye'de okuyacak. ABD'den Türkiye'ye döndüğünde nasıl bir sınav uygulamasıyla karşılaşacak?

- Ortaokulu yurtdışında bitiren öğrencilerin Türkiye'ye döndüklerinde yerleştirme işlemleri, nakil ve geçişleri; denklik belgesine göre program uyumu dikkate alınarak okulların kontenjan durumu ve öğrencinin ikamet adreslerine uygun okullara nakil komisyonu tarafından yapılıyor.

Ayrıca 6 veya 7'nci sınıfta yurtdışında eğitim görüp 8'inci sınıfta Türkiye'ye dönen öğrenciler 8'inci sınıftaki ortak sınavlara girecek. 6 ve 7'nci sınıf notları uluslararası denklik hükümlerine göre hesaplanarak ortaöğretime yerleştirmeye esas puan belirlenecek.

Puanlama 100 üzerinden mi yoksa 700 puan üzerinden mi yapılacak?

- Ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşan test usulüyle yapılacak. Geçtiğimiz yılda olduğu gibi 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının yüzde 30'u alınacak. Buna ek olarak 8'inci sınıfta uygulanan ortak sınav puanın yüzde 70'i eklenerek puan hesaplamaları yapılacak. Bütün öğrencilerin puanları 500 tam puan üzerinden duyurulacak.

Tercihte il sınırlaması yok

Milyonlarca öğrenci 50-100 puan aralığına sıkışacak. Aynı puanı alan ve aynı tercihi yapan çocuklar arasında nasıl bir sıralama yapılacak? Farklı şehirler için tercih yapılabilecek mi? Örneğin Ağrı'da okuyan öğrenci Ankara için tercih yapabilecek mi? Okullar arasındaki veya iller arasındaki not değerlendirme uçurumu nasıl kapatılacak? Ağrı'daki 95 ile Ankara'daki 95 puan aynı mıdır?

-2013-2014 eğitim öğretim yılında öğrencilerin puanları tamamen okulda yapılan sınavlardan elde edilecek, bu puanlara göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirme yapılacak. Ayrıca hiçbir ortaöğretim kurumu için ek bir sınav olmayacak. Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve özel okullar da dahil olmak üzere sınavla öğrenci alan bütün okullar bu kapsamda. Ortaöğretime yerleştirmeye esas alınacak puan ise 100 üzerinden hesaplanmayacak. Eğer 100 üzerinden bir hesaplama yapılırsa yığılmalar söz konusu olabilir. Ancak ortak sınavlardan sonra hesaplanıp belirlenecek olan puan 500 tam puan üzerinden olup, virgülden sonraki dört haneye kadar (427,9324 gibi) duyurulacağı için eşitlik olma ihtimali çok düşük. Ortaöğretime geçiş sisteminde alınan puanlar ülke genelindeki okullara yerleşmede kullanılacak. Örneğin; Ağrı'da ortaokulu bitiren ve ortak sınava giren bir öğrenci puanına göre tercih yaparak İzmir'de bulunan bir fen lisesine yerleşebilecek. Ortak sınav sonuçları ile öğretmen yazılıları arasındaki not makası belli aralıklarla izlenip değerlendirilecek. Ayrıca, öğretmenlere ölçme ve değerlendirme konularında ülke genelinde birliği sağlamak için nitelikli hizmet içi eğitimler verilecek.

Değişen SBS sistemine göre merkezi sınavlar yapılacak. Eğer öğrenci benim gibi asker çocuğu ise ve kazandığı liseye kayıt yaptıramadan başka bir ile ailesinin tayini çıktıysa bu durumda ne yapacak? İzmit'te bir Anadolu lisesini kazanmışken gidip İzmir Bornova Anadolu Lisesi'ni tercih edebilir mi ya da tercih etmeden kayıt yaptırabilir mi?

-Daha önceden uygulanan SBS sisteminde nakil işlemleri nasıl gerçekleşiyorsa yeni uygulamada da nakil işlemleri aynı şekilde olacak.

Bütün öğretmenler aynı düzeyde konu işleyebilecek mi? Ya konular yetişmezse?

-Ortak sınavlar ülke çapında aynı anda yapılacağından müfredat uyumu ve takvimi çok önemli. Bakanlık bürokrasisi, müfredatın eşzamanlı uygulanmasına ilişkin olarak Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan akademik takvimi bütün okullarla paylaşılarak, bu takvime uyulması gerektiğini duyurdu. Akademik takvim, yazılıya girecek öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği olmaması için öğretmenlerin müfredatı yetiştirmesi konusunda zorlayıcı olacak.

SINAVA GİRMEK ZORUNLU

İlk ve ortaöğretimdeki bütün sınavları MEB yapamaz mı?

- Bakanlığımız bütün sınavları yapabilecek altyapıya sahip. Ama uygulamanın amaçlarından biri öğretmen, öğrenci ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmek. Bunun için tüm sınavların MEB tarafından yapılması uygun değil. FATİH Projesi tüm bileşenleri ile hayata geçtiğinde özellikle ortaokuldaki sınavların bazıları ortak olarak yapılacak.

Ders dışı etkinlikler nasıl değerlendirilecek? Başarının tanımı matematik sınavından 100 almak mı?

- Yapılan yeniliklerin en dikkat çekici noktasından birisi uzun vadede ders dışı sosyal, sanatsal ve kültürel etkinliklerin değerlendirilmesine yönelik hedeflerdir. Bu etkinlikler ölçülebilir olmaları koşuluyla ilerleyen yıllarda sisteme dahil edilecek.

Matematik yazılısı birinci ve ikinci dönem 100 ama İngilizcesi kötü ise veya tam tersi olursa iki öğrenci de fen lisesine yerleştiğinde haksızlık olmaz mı?

-Temel hedeflerden biri öğrenci performansını anlık göstergeler eşliğinde değil, sürece yayarak değerlendirmek. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan tek bir sınavla değil, sürece yayılarak SBS'de yer alan derslerin değerlendirmesiyle oluşacak.

Doğu illeri kış nedeniyle bir ay zorunlu tatilde oluyor. Batı illeriyle aralarında eksik kalan kazanımlar nasıl dengelenecek?

-Akademik takvim belirlenirken sınav dönemlerinin mümkün olduğunca ağır kış şartları yaşanan dönemlere denk gelmemesine dikkat edildi. Buna rağmen okulların hava koşulları nedeniyle tatil olması durumunda öğrencilerin ders eksikliklerini Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinde yer alan içeriklerle gidermeleri sağlanacak. Ayrıca okullarda ders eksikliklerinin giderilmesine yönelik telafi dersleri yapılabilecek.

Açık uçlu sorular sisteme nasıl dahil edilecek?

-Merkezi ortak sınavlarda çoktan seçmeli sorular sorulacak. Ancak FATİH Projesi tüm bileşenleriyle birlikte uygulamaya geçtiğinde her öğrencide tablet bilgisayar ve her sınıfta etkileşimli tahta bulunacak. Böylece öğrencilere elindeki tablet bilgisayarlar açık uçlu sorular sorulabilecek. Bu sayede hem açık uçlu sorularla kazanımların ölçülmesi hem de çoklu ortam değerlendirmesi yapılacak.

Mazeret sınavlarına girme şartları neler olacak? Bu sınavlar istismar edilmez mi?

- Normal dönemde geçerli olan mazeret şartları, ortak sınavlar için de geçerli. Mazeret sınavları, ortak sınavlarla eşdeğer nitelikte farklı sorularla, öğrencilerin kendi okulları dışında farklı sınav salonlarında yapılacağı için öğrenciler tarafından tercih edilmeyeceği düşünülüyor. Bu yüzden öğrenciler gerçekten mazeret sahibi olmadıkları durumlarda mazeret sınavlarına girmek istemeyecek.
Sınavlar hangi konuları kapsayacak? Duyduğum kadarı ile ikinci sınav öğretim yılı başından itibaren görülen bütün konuları kapsayacakmış. Neden? O zaman okul yazılısı gibi değil SBS gibi olmuyor mu?

- Ortak sınavlar, öğrencilerin okullarında girmiş oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde yapılmasıdır. Çalışma takvimine göre birinci dönemde yapılacak ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından sınava kadar olan konuları kapsayacak. İkinci dönemde yapılacak ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretim yılının başından ikinci dönem ortak sınavın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konular ile sınırlı kalacak.

Özel okullara ayrı sınav hakkı verilmeyecek mi?

- Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan devlet okullarında olduğu gibi özel ve özel statülü okullar için de kullanılacak, özel ve özel statülü okullar için ayrıca bir sınav yapılmayacak ve bu okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verilmeyecek.

İlkokuldan itibaren aynı eğitim kurumunda okuyan bir öğrenci, lisede de kendi kurumunda devam etmek istiyorsa ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı sınavlara katılmak istemiyorsa ne olacak?

- Bu sınavlar öğrencilerin bir üst kademeye geçmesini belirlemekle birlikte sınıf geçmelerini de belirledikleri için girmek zorundalar. İlkokuldan itibaren aynı eğitim kurumunda okuyan bir öğrencinin lisede kendi kurumuna devam etmesinin önünde herhangi bir engel yok. Özel okullar durumlarına göre MEB'in belirlediği esaslar doğrultusunda öğrenci alımına devam edecek. Sınavsız öğrenci alan okullara gitmek isteyen öğrenciler de ortak sınav sonuçları karne notlarının hesaplanmasında kullanılacağından ortak sınavlara girmek zorunda.

Açık uçlu sorular ölçmeyi nitelikli hale getirir

Bakanlığın önümüzdeki yıllarda uygulamaya geçireceği açık uçlu sorularla sınavı bu yıl uygulayan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, "Sorular kurallarına uygun hazırlanır, sorunun puanlanmasında gözönünde tutulacak ayrıntılar önceden belirlenir ve puanlama bu konuda yetişmiş eğitimciler tarafından yapılırsa, açık uçlu soruların çoktan seçmeli sorulara ek olarak sınavlarda kullanılması ölçmeyi daha nitelikli hale getirebilir." dedi.

Yücel, bu konuda şunları söyledi:

"Ülkemizde çok sayıda öğrencinin katıldığı merkezi sınavlar, çoktan seçmeli soruların yer aldığı testlerle yapılıyor. Bu yolla testin puanlanmasından elde edilen sonuçlar kişiden kişiye değişmiyor. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler, öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini kullanarak cevaplara hangi yollarla ulaştıklarını gösteremiyor. Bu yöntemle cevapların hangi mantıksal yol izlenerek bulunduğuna ilişkin bir bilgi elde edilemiyor. Ayrıca bu testler, öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini kullanarak cevaplara hangi yollarla ulaştıklarını göstermiyor. Ayrıca bu testlerde öğrencilerin kompozisyon yazma becerileri ölçülemiyor. Merkezi sınavlarda bu becerinin de ölçülmesi genel bir seçme işleminde önemli bir unsurdur."


Hürriyet

19 Eylül 2013 Perşembe

Yeni SBS'de (TEOG) Kişiye Özgü Soru Kitapçığı Gelebilir

Milli Eğitim Bakanlığı, SBS yerine yapılacak merkezi sınavların ilkinin kasım, ikincisinin de 2014 Nisan ayının son haftasında olacağını açıkladı.

Birinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak sorular derslerin başladığı tarihten, sınav zamanına kadar olan konuları kapsayacak.

İkinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretim yılının başından "İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav"ın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konu ve üniteleri içerecek. Her dersten 20 soru sorulması planlanıyor. Bir günde en fazla 3 sınavın yapılmasının hedeflendiği yeni sistemde, sınav arasında öğrenciler teneffüs yapıp, dinlenebilecek.

Merkezi sistem ortak sınavlarının dışında öğretmenlerin yapacakları diğer sınavlar kendi belirleyecekleri bir tarihte düzenlenebilecek. Bakanlık, ÖSYM'nin hazırladığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) ve Yükseköğretime Geçiş Sınavları'ndaki (YGS) gibi "kişiye özgü kitapçık" ile sınav yapmayı planlıyor. Buna göre barkot benzeri sistemlerle yazılıların değerlendirilmesi gündeme gelebilir.

Okurlarımızdan gelen sorular ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin yanıtları şöyle:

Merkezi değerlendirmelerde kitapçık türleri olacak mı? Soru kitapçıkları kişiye özgü mü hazırlanacak?

- Merkezi değerlendirme yazılılarında sınav güvenliğini sağlamak için farklı kitapçık türleri hazırlanacak. Bu aşamada kişiye özgü kitapçık uygulanması düşünülüyor. Sistemin orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içermesi planlandığından o dönemde barkot benzeri sistemlerle yazılıların değerlendirilmesi gündeme gelebilir.

8'inci sınıfta puanlama sistemi nasıl olacak? Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemi nasıl yapılacak?

- Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan, 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının yüzde 30'u ile 8'inci sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının yüzde 70'inden oluşacak. 6 ve 7'inci sınıflarda bütün derslerin notları öğretmen tarafından verilecek. 8'inci sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılısı olanların ikincisi, 2 yazılısı olanların birincisi merkezi yazılı olarak yapılacak. Geri kalan derslerin yazılılarının tamamını öğretmenler düzenleyecek. Başarı puanı hesaplanırken bütün derslere ait yazılıların ve performans değerlendirmelerinin ortalaması alınarak öğrencinin o derse ait başarı notu belirlenecek. Ortaokul 6, 7 ve 8'inci sınıfların yıl sonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplama yapılacak.

Yanlış cevaplar doğru cevapları etkileyecek mi? Bu durumda rastgele cevaplarla öğrencilerin başarılı olma şansları artmaz mı?

- Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. Öğrencilerin şu anda okullarında girdikleri yazılılarda yanlış cevaplar doğru cevapları olumsuz etkilemiyor zaten. Merkezi değerlendirmeler, yazılılardan farklı olmadığı için yanlış cevapların doğru cevapları etkilemesi değerlendirme açısından daha uygun görülmüyor. Bununla birlikte YDS gibi yanlış cevapların doğru cevapları etkilemediği derecelendirme sınavlarının istatistiklerine göre adayların rastgele doğru cevabı bularak başarılı olma ihtimalleri dikkate alınmayacak kadar düşük. Buna bağlı olarak yanlış cevapların doğru cevapları etkilemediği merkezi değerlendirmelerde de öğrencilerin rastgele bir yöntemle diğer öğrencilerin önüne geçmesi ve bu durumun adaletsizlik teşkil etmesi söz konusu değil.

DEVAMSIZLIK YAPANLAR ÖNE GEÇECEK

Puan eşitliği halinde yerleştirme nasıl yapılacak?

- Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan virgülden sonraki dört haneye kadar hesaplandığı için eşitlik olma ihtimali çok düşük. Buna rağmen puanların eşit olması durumunda; tercih önceliği, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği, özürsüz devamsız gün sayısının azlığı öncelik sıralamasına göre yerleştirmede esas alınacak.

Yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasında kullanılan yıl sonu başarı puanı ortalamasına neden 5'inci sınıflar dâhil edilmiyor?

- Uygulanan 4+4+4 sisteminde 5'inci sınıf, ikinci kademeye geçişin ilk sınıfı. İlk kademede tek öğretmenden ders alarak ikinci kademeye ulaşan öğrencilerin 5'inci sınıfta birden çok öğretmenden ders almaya başlaması, onların yaşı ve bu kademeye sağlayacakları uyum göz önüne alındığında 5'inci sınıf öğrencilerinin başarı ağırlıklandırma oranına tabi tutulması pedagojik açıdan uygun görülmedi.

ÖĞRETMENLERİN NOT MAKASI İZLENECEK

Öğrencinin ders notu başarısının yüzde 30 olduğu bu uygulamada, öğretmenin verdiği notlarda objektiflik nasıl sağlanacak?

- Ortaöğretime geçişte bugüne kadar kullanılan SBS sisteminde öğrencinin yerleştirmeye esas puanı üzerinde ders başarısı yüzde 30 etki ediyordu. Yeni uygulamada, ders başarısının yüzde 30 etkilemesi açısından önceki uygulamadan herhangi bir farklılığı yok. Ayrıca merkezi ortak yazılı sonuçları ile öğretmen yazılıları arasındaki not makası belli aralıklarla izlenip değerlendirileceğinden, okul idareleri, veliler ve diğer öğretmenlerin sosyal değerlendirmesi de öğretmeni etkileyeceğinden, not vermede objektiflik süreç içerisinde kendiliğinden sağlanacak.

AÇIK UÇLU SORULAR FATİH PROJESİYLE GELECEK

Açık uçlu sorular sisteme nasıl dâhil edilecek?

- İlk yıllarda merkezi ortak sınavlarda çoktan seçmeli sorular sorulacak. FATİH Projesi tüm bileşenleriyle birlikte uygulamaya geçtiğinde her öğrencimizde tablet bilgisayar ve her sınıfımızda akıllı tahta bulunacak. Bu imkân sağlandığında öğrencilerimizin elindeki tablet bilgisayarlar açık uçlu sorular sormamıza imkân sağlayacak, bu sayede hem açık uçlu sorularla kazanımların ölçülmesi hem de çoklu ortam değerlendirmesi yapmak mümkün olacak. Yapılan merkezi değerlendirmelerde sorulacak açık uçlu sorular o yaş grubu çocuğun bilişsel özellikleri dikkate alınarak hazırlanacak. Bütün bu açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda, oluşturulacak modül üzerinden, öğrencilerin kimlik bilgileri gizli tutularak elektronik ortamda farklı öğretmenler tarafından yapılan değerlendirmelerin ortalamalarıyla o derse ait puan verilmesi planlanıyor.

Bir günde 3 sınav

Bakanlık bu sınavların öğrenciye ilave bir stres getirmeyeceği düşüncesinde. Buna göre sınavların olacağı 2 gün öğrenciler diğer günlerde olduğu gibi sabah kalkacak, servisine binecek ve kendi okuluna gidip, sırasına oturacak. Normal okul takvimi kapsamındaki dersinin sınavını bekleyecek. Sınavlarda, öğretmenler, elektronik ortamda Bakanlığa aktardıkları soru havuzundan seçilmiş sorulardan oluşan sınav kitapçıklarını kullanacak. Öğrenciler için tek fark, kendi öğretmenlerinin eşliğinde değil, başka bir öğretmenin gözetiminde 2 gün boyunca sınavlara girecek olması. Bu 2 günde üçer sınav yapılması planlanıyor. Her dersin sınav kitapçıklarının ayrı ayrı basılması, her bir sınavın arasında öğrencilere küçük bir teneffüs verilmesi düşünülüyor. Buna göre öğrenciler sınava girecek, 20 soruluk kitapçığını alacak, cevaplayacak, kitapçık ve cevap anahtarını teslim edecek, ardından bir süre dinlenecek. İhtiyaçlarını giderecek, belki sınavı yorumlayacak, dinlenecek. Makul bir dinlenme sürecinin sonunda ikinci sınav için yeniden sınıfındaki yerini alacak ve ikinci ders için soru kitapçığını alıp cevaplandıracak.

Sınavın değerlendirmesi nasıl olacak?

Öğrencinin okul notlarının akademik ortalaması hesaplanacak. Tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, bu akademik ortalamanın yüzde 30'u alınacak, üstüne ortak sınavlara konu edilen derslerdeki ortalamanın yüzde 70'i ilave edilerek çocuğun ortaöğretim kurumuna yerleştirmede esas alınacak puanı ortaya çıkarılmış olacak. Bu hesaplama ve yerleştirme yönteminin bu yıla kadar uygulananlardan farklılığı yok. Yani geçen yıl SBS'de elde edilen puanın yerine bu yıl ortak sınavlarda elde edilen notların ortalaması koyulacak sadece. Değişen tek şey, yeni bir sınavın olmaması, çocuğa zaten okulda uygulanan sınavlardan bir tanesinin tüm Türkiye genelinde ortak uygulanarak, objektifliğinin sağlanması ve yerleştirmede kullanılması.

Yeni dönemde anne babaların yaşadığı "ya bir şey olur da çocuğum sınava giremezse" endişesini ortadan kaldıracak telafi sınavı sağlanıyor.

Normal zamanda sınava giremeyen ve mazereti olan bütün çocuklar makul bir süre içinde telafi sınavlarına girecek. Bakanlık, önümüzdeki yıl, ortak sınava konu olan bazı derslerin sınavlarını açık uçlu ve klasik sistemle yapmayı planlıyor. Bunun için de objektif değerlendirme yapmayı sağlayacak yeterlilikte ölçme-değerlendirme uzmanı ve ekibi oluşturmaya başladı.

Hürriyet

18 Eylül 2013 Çarşamba

13 Soruda Ortaöğretime Geçiş Sistemi - TEOG Sisteminin Tanıtılması

8. sınıfların gireceği 12 sınavın soruları farklı yöntemle hazırlanacak.

Liseye geçiş sistemi değişti. Bu yıl ortaokul 8'inci sınıfta olanlar farklı bir modelle liseye geçiş yapabilecekler. 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8'inci sıfnta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan biri ortak olarak gerçekleştirilecek.

Ortak değerlendirmeler, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak.
Merkezi sınavlar Kasım ve Nisan ayının sonunda yapılacak. Her sınav dönemi iki okul gününe yayılacak. Sınav zamanı okul tatil edilecek.

Sorular çoktan seçmeli yani 4 seçenekli olacak, yanlışlar doğru cevapları etkilemeyecek. Bakanlık yetkilileri, merkezi sınavların gelecekte açık uçlu soruları da içerek hale dönüştüreceği düşüncesindeler.

Ortak değerlendirme kapsamındaki dersler şunlar olacak: Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Bakanlık yetkilileri tek tek yanıtladı:

Ortaöğretime geçiş sistemindeki yeni uygulamalara neden ihtiyaç duyuldu?

-Eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel, ortaöğretime geçiş sisteminin sürdürülebilir, dinamik ve esnek bir yapıda güncellenme gerekliliği kaçınılmaz bir durum arz ediyor. Bu doğrultuda; Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek, başarı değerlendirmesini sürece yaymak, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak, ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak, öğretmenin meslekî performansını artırmak, öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek, okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak, telafi imkânı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak, sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak, öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek, orta ve uzun vadede ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikleri değerlendirmek amaçlarını gerçekleştirmek için Ortaöğretime geçiş sistemi yenilendi.

Sınavlar gelecekte açık uçlu sorularla olacak

Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan bu yenilikler nelerdir?

-Temel Eğitimden Ortaöğretime geçişteki yeni uygulamalar, öğrencilerin okullarında girmekte oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde ortak yapılmasından ibaret. Öğrenci başarısının anlık performansa dayalı olarak değil geniş bir zaman dilimine yayılarak belirlenmesini sağlayan bu uygulama; telafi imkânının sağlanması, merkezî ortak sınavların iki okul gününde yapılması, ortak sınavların, sınav gününe kadar işlenen konuları kapsayacak olması, merkezi sınavların süresinin bir yazılı süresi kadar olması, yanlış cevapların doğru cevapları etkilememesi, merkezî sınavların ilerleyen zamanlarda açık uçlu soruları da içerecek olması, her öğrencinin sınavlara kendi okullarında girebilmesi gibi yenilikleri içermektedir.

Merkezi ortak sınavlar hangi derslerden yapılacak?

-Merkezi ortak sınavlar 2013-2014 eğitim öğretim yılı için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenmiş "temel dersler" olan Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden yapılacak.

376 öğrenci din sınavından muaf olacak

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan öğrenciler de bu dersin sınavına girecekler mi?

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Talim ve Terbiye Kurulu'nun belirlediği temel dersler arasında bulunmakla beraber, Anayasada da zorunlu ders olarak yer almaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrencilerin sayısı çok olmamakla birlikte (2012-2013 eğitim öğretim döneminde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersini almayan öğrencilerin sayısı 376'dır.) bu dersi almayan öğrenciler Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinden merkezi değerlendirmede muaf. Bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkisi olacak. Ayrıca bu durum diğer öğrencilerimiz açısından bir sorun teşkil etmeyecek.

Merkezi ortak sınavlara 6 ve 7.sınıflar girecek mi?

-Merkezi ortak sınavlar, 2013-2014 eğitim öğretim yılında sadece 8'inci sınıfta uygulanacak. Ortak sınavların, ilerleyen yıllarda da bu şekilde devam edeceği öngörülüyor olmakla birlikte -özellikle FATİH projesi tüm bileşenleriyle hayata geçtiğinde- gerekli güncellemeler yapılabilecek.

Telâfi sınavına kimler girebilecek?

-Yeni uygulamada SBS' den farklı olarak merkezi ortak sınavlara giremeyen öğrencilere telafi imkânı sağlanması sistemin en önemli artılarındandır. Merkezi sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle sınava katılamayan öğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veya velisinin izniyle, belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebilecekler. Buna rağmen mazeret sınavına da giremeyen öğrenciler sınava girmemiş kabul edilecek.

Öğretmenlerin izinli, raporlu veya görevli olmaları durumunda işlenmeyen konuların telafisi nasıl sağlanacak?

- Merkezi ortak sınavlar ülke çapında müfredat uyumunu esas alıyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, müfredatın eş zamanlı uygulanmasına ilişkin akademik takvim hazırlayarak okullarla paylaşacak. Akademik takvim, yazılıya girecek öğrenciler arasında fırsat eşitsizliği olmaması için öğretmenlerin müfredatı yetiştirmesi konusunda zorlayıcı olacak. Ayrıca tüm okullarımızda müfredat birlikteliğinin eşzamanlı uygulanabilmesi için 8'inci sınıfta temel derslerdeki öğretmen açıkları mümkün olduğunca giderilecek. EBA üzerinden öğrenciler ders içeriklerini hâlihazırda takip edebilmekte olup orta vadede ise FATİH Projesi tüm bileşenleriyle tamamlandığında, öğrencilerin müfredata uygun modülleri tabletlerinden takip ederek eksikliklerinin giderilmesi sağlanacak.

Tek okul bulunan bölgelerde gözetmen öğretmen görevlendirilmesi, öğretmenlerin görev yerlerine ulaşımı vb. sorunlar nasıl aşılacak?

-Tek okullu olan bölge sayımız az olmasına rağmen böyle bir durumun olması halinde İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri'nce belirlenen yetkililer sınavın uygulanmasında görevlendirilecekler. Öğrenciler için ise İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri'nce sınav salonları belirlenecek.

Öğretmenler merkeze soru gönderebilecek

Merkezi değerlendirme sınavlarında öğrencilerden ücret alınacak mı?

-Normal dönemde okulda öğrencilerin girdiği yazılı sınavlarda herhangi bir ücret alınmamakta. Merkezi değerlendirmelerin de normal dönemde yapılan yazılılardan farkı olmadığı için harç, sınav ücreti, başvuru ücreti gibi herhangi bir isimle ücret talep edilmeyecek.

Merkezi ortak sınavlarda üst araması vb. uygulamalar olacak mı?

Merkezi ortak sınavlarda öğrencilerin normal dönemde okullarda girdikleri yazılılardan farklı bir güvenlik tedbiri alınmayacak. Ancak sınava kalem, silgi vb. ihtiyaçlar haricinde cep telefonu, kitap, defter vb. malzemeler getirilmeyecek.

Merkezi değerlendirme sorularını kimler hazırlayacak? Öğretmenlerin soru havuzuna katkısı olacak mı?

-Merkezi değerlendirme sınavları için nitelikli ve zengin bir soru havuzu oluşturuluyor. Soru havuzu oluşturulması için mevcut soru hazırlama ekipleri çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca bu soru havuzu hazırlanan modül aracılığıyla öğretmenlerden gelecek sorularla desteklenecek. Modül aracılığıyla gelen sorular alanında uzman kişilerce değerlendirildikten sonra soru havuzuna dâhil edilecek.

Öğretmenlere soru havuzuna katkıda bulunmaları amacıyla teşvik tedbirleri üzerinde çalışılıyor.

Yeni uygulama öğretmenin meslekî performansını nasıl etkileyecek?

-Yeni uygulama, öğretmenin eğitim ve öğrenci üzerindeki etkinliğini artırdığı için okula olan aidiyet duygusu artacaktır. Diğer yandan yeni modele intibak, mesleki donanım, ölçme ve değerlendirme konularındaki olası eksiklikleri gidermek üzere hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlenerek öğretmenlere katkı sunulacak. Bakanlığımızın rutin olarak düzenlediği hizmetiçi faaliyetler gerek nitel gerek nicel açıdan daha etkin hale getirilecek. Ayrıca merkezi değerlendirmelerde fırsat eşitliği ve adaletin sağlanması için müfredatın eşzamanlı uygulanma zorunluluğu da meslekî performansa olumlu etki edecektir.

Sınav güvenliği nasıl sağlanacak?

Merkezi değerlendirmeler öğrencilerin normal dönemde girdiği yazılılardan farklı olmayacağı için ek tedbirler alınacak.

•Öğretmenlerin sınav gözetmeni olarak farklı okullarda görevlendirilmesi,

•Gerektiği durumlarda öğrencilerin farklı sınıflara dağıtılması,

•Orta vadede sınav salonlarına kamera sistemi kurulması, tedbirleri öngörülüyor.

17 Eylül 2013 Salı

TEOG Ortak Sınavlar Ne Zaman Hangi Konular Sorulacak? Konular Açıklandı mı?

SBS Kalktı yerine TEOG geldi. Yeni Ortaöğretim Geçiş Sistemi 2014 TEOG ilk ortak sınavlar ne zaman yapılacak, ortak sınavlarda hangi konulardan soru çıkacak. Bu yıl sadece 8. sınıf öğrencilerinin girecekleri Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında ortak sınavların tarihleri ve sınavda çıkacak konular müfredat şu şekilde :

SBS’nin kaldırılmasının ardından yeni sınav sistemi de kapıda. Öğrenciler 8. sınıfta her dönem altışar ders olmak üzere toplamda 12 sınava girecek. Yeni sisteme göre Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden toplamda 6 sınava girecek öğrencilerin ilk sınavları kasım ayının son haftasında gerçekleşecek. İkinci dönemde yapılacak ortak sınavların tarihi ise 2014 Nisan ayının son haftası.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından belirlenen Merkezi Sistem Ortak Sınav Çalışma Takvimine göre ortak sınavların ne zaman yapılacağı belirlenerek 81 ildeki Milli Eğitim Bakanlıklarına gönderildi.

Yeni uygulamaya göre Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde iki ders saati olan derslerin ilk sınavı; üç ve daha fazla olan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ile ortak olarak yapılacak.

Merkezi sistem ile yapılacak sınavların gerçekleşeceği tarihe kadar derslerin işlenişinde birlik sağlamak için sadece  2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı’nda , çalışma takvimine göre konu/kazanımların dağılımını gösteren çizelgeler hazırlandı. Öğretmenler, merkezi sistem sınavlarında sorun yaşanmaması için yıllık planlarını hazırlarken bu çizelgelere göre hareket edecek. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında il ortak sınav 2013 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem ortak sınav ise 2014 yılı Nisan ayının son haftasında uygulanacak. Merkezi sistem ile yapılacak ortak sınavların kesinleşmiş zamanları ile bu sınavların gerçekleşmesine  ilişkin hususlar Bakanlık tarafından düzenlenecek yönerge ve kılavuzla belirlenecek.

TÜM OKULLARDA KONULAR EKSİKSİZ OLARAK YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILACAK


Birinci dönemde uygulanacak merkezi sistem sınavlarında sorulacak soruların içeriği, sene başından sınavın yapılacağı zamana kadar olan konu ve kazanımlardan oluşacak. İkinci dönemde yapılacak sınavın içeri ise sene başından ikinci dönemde sınavın yapılacağı tarihe kadar geçen sürede işlenen konuları kapsayacak.  Söz konusu süreler içerisinde belirtilen konu ve kazanımların tüm öğretmenler tarafından yetiştirilmesi gerektiği hususunda tüm öğretmenler bilgilendirilerek gerekli önlemler alınacak. Çizelgelerde ortak sınavların yapılacağı tarihler dışında öğretmenlerin yapacakları ortak olmayan sınavlar için gösterilen tarihler öneri amacı taşıyacak. Öğretmenler bu sınavları istedikleri başka bir tarihte de yapabilecek.

BİRİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVINDA ÇIKACAK KONULARIN DERSLERE GÖRE DAĞILIMI

Türkçe: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama

Matematik: Geometri Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, Olasılık ve İstatistik Tablo ve Grafikler, Sayılar Üslü Sayılar, Köklü Sayılar,

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler,

Fen ve Teknoloji: Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Zekat, Hac ve Kurban İbadeti, Kaza ve Kader

16 Eylül 2013 Pazartesi

MEB, SBS Ek Yerleştirme Sonuçlarını Açıkladı (Son Dakika)

Bu haber için yapılan aramalar, SBS, SBS sonuçları, SBS ek yerleştirme, SBS ek tercih, SBS ek yerleştirme sonuçları, 

Milli Eğitim Bakanlığı, binlerce öğrencinin beklediği Seviye Belirleme Sınavı ek yerleştirme sonuçlarını bugün açıklayacak. Açıklama yapılır yapılmaz online olarak sitemizden de takip edebilirsiniz. Tüm öğrencilerimize yeni eğitim öğretim döneminde başarılar dileriz.


SBS'de bir değişiklik daha - Bakan Avcı SBS yerine gelen sistemde de değişikliğe gidildiğini açıkladı. ‘4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek' düzenlemesi kalkacak. 4 erleştirme puanı 700'lük sistemle hesaplanacak. 6 ve 7. sınıflar Fatih projesi hayata geçene kadar gündemde değil. Milli Eğitim Bakanlığı'nın SBS'nin kaldırılmasının ardından geçtiğimiz hafta açıkladığı "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş" (TEOG) modeli tartışılmaya devam ederken, revizyon yapılacağı iddiaları gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın İstanbul'da önceki akşam eğitimcilerle yaptığı toplantıda gelen eleştiriler üzerine "4 yanlışın 1 doğruyu götürmeme" ve "puan hesaplama sistemi" kararlarını revize edebilecekleri mesajı verdiği öğrenildi. 

15 Eylül 2013 Pazar

2013-2014 8.Sınıf TEOG Sınav Konuları

2013-2014 TEOG Sınav Tarihleri Ne Zaman? 2013-2014 8.Sınıf TEOG Sınav Konuları Neler? 2013-2014 8.Sınıf TEOG sınavında hangi konulardan soru çıkacak? 

2014 TEOG Ne Zaman Yapılacak? Hangi Derslerden Hangi Konulardan Soru Çıkacak? SBS yerine getirilen ilk merkezi sınav ne zaman yapılacak? TEOG'da hangi konulardan soru çıkacak? Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu modelin ayrıntıları belirlendi.

BİRİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVDA DERSLERİN KONULARI
Türkçe: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama
Matematik: Geometri Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, Olasılık ve İstatistik Tablo ve Grafikler, Sayılar Üslü Sayılar, Köklü Sayılar,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler,
Fen ve Teknoloji: Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Zekat, Hac ve Kurban İbadeti, Kaza ve Kader
İngilizce: Frienship, Road to Success, Improving One's Looks

Yılda 12 Sınav Yapılacak

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek.

SBS yerine getirilen ilk merkezi sınav ne zaman?

Yeni sistemde Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten ilk sınav Kasım ayının son haftasında yapılacak. İkinci dönem merkezi dönem ortak sınavı ise 2014 Nisan ayının son haftasında olacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kamuoyuna tanıttığı 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' sistemiyle ilgili düzenlemeler belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 'Merkezi Sistem Ortak Sınav Çalışma Takvimleri'ni belirledi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip imzalı çalışma takvimi 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderildi.
Ortaokulların 8'inci sınıflarında 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde, bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacak.
Merkezi sistem ortak sınavların yapılacağı tarihe kadar öğretim programlarının islenişinde Türkiye genelinde birlik sağlamak amacıyla 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı'na mahsus olmak üzere, çalışma takvimine göre konu/kazanımların dağılımını gösteren çizelgeler hazırlandı. Merkezi sistem ortak sınavda kapsam birlikteliğinin sağlanması açısından öğretmenler yıllık planlarını uygulamada bu çizelgeler dikkate alacak. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında birinci dönem merkezi sistem ortak sınavın 2013 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavın ise 2014 yılı Nisan ayının son haftasında yapılacak. Merkezi sistem ortak sınavların kesin tarihleri ile uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça hazırlanacak yönerge ve kılavuzla düzenlenecek.

ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİMLERİ KONULARIN EKSİKSİZ İŞLENMESİ KONUSUNDA TEDBİR ALACAK

Birinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından 'Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nın yapılacağı tarihe kadar olan konu/kazanımlarla sınırlı olacak. İkinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretim yılının başından 'İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konulardan olacak. Birinci Dönem Merkezi Ortak Sınav'ının ve İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nın yapılış tarihi itibariyle, çalışma takviminde belirtildiği şekilde konu-kazanımların süresi içinde işlenmesi ve bu bağlamda öğrencilerin eksiklerinin kalmaması için okul yönetimleri ve öğretmenler gerekli tedbirleri alacak. Çizelgelerde 'Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav' ve 'İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav' dışında öğretmenlerin yapacakları diğer sınavlar için belirtilmiş olan tarihler öneri niteliğinde olacak. Öğretmenler bu sınavları belirleyecekleri bir tarihte de yapabilecek.

Haber Kaynağı: C i h a n
 

2013-2014 TEOG Sınav Tarihleri Ne Zaman? 2014 TEOG Ne Zaman Yapılacak?

Hangi Derslerden Hangi Konulardan Soru Çıkacak? SBS yerine getirilen ilk merkezi sınav ne zaman yapılacak? TEOG'da hangi konulardan soru çıkacak? Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu modelin ayrıntıları belirlendi. 

2014 Yeni SBS'de (TEOG) Hangi Konulardan Sorulacak? SBS yerine getirilen ilk merkezi sınav ne zaman yapılacak? TEOG'da hangi konulardan soru çıkacak?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu modelin ayrıntıları belirlendi.
BİRİNCİ DÖNEM MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVDA DERSLERİN KONULARI
Türkçe: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama
Matematik: Geometri Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, Olasılık ve İstatistik Tablo ve Grafikler, Sayılar Üslü Sayılar, Köklü Sayılar,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler,
Fen ve Teknoloji: Hücre Bölünmesi ve Kalıtım, Kuvvet ve Hareket
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Zekat, Hac ve Kurban İbadeti, Kaza ve Kader
İngilizce: Frienship, Road to Success, Improving One's Looks

Yılda 12 Sınav Yapılacak

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek.

SBS yerine getirilen ilk merkezi sınav ne zaman?

Yeni sistemde Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten ilk sınav Kasım ayının son haftasında yapılacak. İkinci dönem merkezi dönem ortak sınavı ise 2014 Nisan ayının son haftasında olacak.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kamuoyuna tanıttığı 'Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş' sistemiyle ilgili düzenlemeler belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 'Merkezi Sistem Ortak Sınav Çalışma Takvimleri'ni belirledi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip imzalı çalışma takvimi 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderildi.
Ortaokulların 8'inci sınıflarında 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde, bir dönemde iki sınav yapılan derslerin ilk sınavı, bir dönemde üç sınav yapılan derslerin ise ikinci sınavı merkezi sistem ortak sınav şeklinde uygulanacak.
Merkezi sistem ortak sınavların yapılacağı tarihe kadar öğretim programlarının islenişinde Türkiye genelinde birlik sağlamak amacıyla 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı'na mahsus olmak üzere, çalışma takvimine göre konu/kazanımların dağılımını gösteren çizelgeler hazırlandı. Merkezi sistem ortak sınavda kapsam birlikteliğinin sağlanması açısından öğretmenler yıllık planlarını uygulamada bu çizelgeler dikkate alacak. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında birinci dönem merkezi sistem ortak sınavın 2013 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavın ise 2014 yılı Nisan ayının son haftasında yapılacak. Merkezi sistem ortak sınavların kesin tarihleri ile uygulanmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça hazırlanacak yönerge ve kılavuzla düzenlenecek.

ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİMLERİ KONULARIN EKSİKSİZ İŞLENMESİ KONUSUNDA TEDBİR ALACAK

Birinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı, eğitim öğretim yılının başından 'Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nın yapılacağı tarihe kadar olan konu/kazanımlarla sınırlı olacak. İkinci dönemde yapılacak merkezi sistem ortak sınavda sorulacak soruların kapsamı ise eğitim öğretim yılının başından 'İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nın yapılacağı tarihe kadar işlenecek olan tüm konulardan olacak. Birinci Dönem Merkezi Ortak Sınav'ının ve İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nın yapılış tarihi itibariyle, çalışma takviminde belirtildiği şekilde konu-kazanımların süresi içinde işlenmesi ve bu bağlamda öğrencilerin eksiklerinin kalmaması için okul yönetimleri ve öğretmenler gerekli tedbirleri alacak. Çizelgelerde 'Birinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav' ve 'İkinci Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınav' dışında öğretmenlerin yapacakları diğer sınavlar için belirtilmiş olan tarihler öneri niteliğinde olacak. Öğretmenler bu sınavları belirleyecekleri bir tarihte de yapabilecek.

C i h a n