29 Nisan 2014 Salı

28-29 Nisan 2014 8. Sınıf TEOG Puan Hesaplaması

2014 TEOG Puan Hesaplama... 8. Sınıf Merkezi Sınav Puan Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

2014 TEOG Puan Hesaplama Dosyasını (Excell 2013 ile hazırlanmıştır) İndirmek İçin Tıklayınız...
Dosyayı Açmakta Sorun Yaşayanlar WinZip, WinRar vb. sıkıştırma programı kulanarak açabilir.
..........
Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl son kez uygulanan SBS'nin ardından yeni ortaöğretime geçiş sistemini açıklamıştı. 24 Ekim'de ise kılavuzu yayımladı. ( http://www.meb.gov.tr/sinavlar/dokumanlar/2013/kilavuz/2013_OGES_Klvz.pdf )

Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlâk bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacaktır. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

ORTAK SINAV YAPILACAK DERSLER

Türkçe,  matematik,  fen ve  teknoloji,  yabancı  dil,  din kültürü ve  ahlak  bilgisi ve  T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük derslerin öğretim programlarında yer alan kazanımları öğrencilerin elde etme seviyesinin ölçülmesi amacıyla çoktan seçmeli soruların yer alacağı ortak sınavlar uygulanacaktır.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ


a. Ortak sınavlara katılacak olan öğrencilerin puanı tek puan türünde hesaplanacaktır

b. Her soru eşit ağırlığa sahip olacaktır.

c. Her  adayın  cevap  kâğıdı,  2  (iki)  adet  optik  okuyucu  tarafından  çift  kontrol  sistemiyle okutulacaktır.
ç.  Her test için doğru cevap sayıları esas alınarak ham puanlar bulunacaktır.

d. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.

e. Dönem puanı hesaplamasında kullanılacak olan sınav puanı;

[(Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü ile hesaplanacaktır.

f.  8 inci sınıfta her dönem için yapılan ortak sınavlar sonucunda yapılan hesaplama ile o döneme ait ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı bulunur. Her iki dönem puanının aritmetik ortalaması; ağırlıklandırılmış ortak sınav puanını oluşturur ve yerleştirmeye esas puanda kullanılır.
 

g. Kopya taraması sonucu iptal edilen dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır.

ğ. Özründen veya başka bir sebepten dolayı herhangi bir dersten muaf olan öğrencilerin ortak sınav puanı, yılsonu başarı puanı hesaplamasındaki usullere uygun olarak hesaplanacaktır.

h. Tüm hesaplamalar virgülden sonra dört basamağa kadar yapılacaktır.

i. Soru iptali olması durumunda değerlendirme geçerli soru sayısı dikkate alınarak yapılacaktır.

Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplaması

Öğrencinin tüm derslerden aldığı puanların aritmetik ortalaması, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yılsonu puanları hesaplanacaktır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yılsonu başarı puanı elde edilecektir. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar, 8 inci sınıf yılsonu başarı puanı hesaplamasında da kullanılacaktır.

Ortak Sınavlar

Ortak sınavlarda sınavı yapılan derslerin ağırlık katsayıları aşağıda yer almaktadır.

Ders No    Ders Adı    Ağırlık Katsayıları
1    Türkçe    4
2    Matematik    4
3    Fen ve Teknoloji    4
4    Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi    2
5    T.C.İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük    2
6    Yabancı Dil    2
TOPLAM    18

Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı Hesaplaması

Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılacaktır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.
 

Ortaöğretime Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması


Öğrencilerin; 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanın hesaplanmasına dair örnek Ek-2'de verilmiştir.

Velisinin yurt dışında bulunduğu sürede öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını Bakanlığa  bağlı  olmayan yurt  dışındaki  eğitim kurumlarında  gören  öğrencilerin ortaöğretime yerleştirmeye esas puanın hesaplanması, ortak sınav puanı ile yurt içinde öğrenim gördükleri yıllara ait yılsonu başarı puanları dikkate alınarak hesaplanacaktır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki ortaokullarda öğrenim görenlerin yılsonu başarı puanları, Türkiye'de öğrenim gören öğrencilere uygulanan hükümlere göre belirlenecektir.

6, 7 ve/veya 8 inci sınıf öğrenimlerinin bir kısmını veya tamamını yurt dışında tamamlayan öğrencilerin "yerleştirmeye esas puan" hesaplaması aşağıdaki gibi yapılacaktır.

- Üç eğitim-öğretim yılından bir yılını yurtdışında tamamlayan öğrenciler için örnek hesaplama:

Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin yerleştirmeye esas puan hesaplaması yapılabilmesi için,  öğrenciler  her  iki  dönem  yapılacak  olan  ortak  sınavlara  katılmak  zorundadırlar.  Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğünce yapılan sınavlarda 1. dönemde alınan başarılı puan (45 ve üzeri), 2. dönem okul tarafından yapılan yazılı puanı olarak kullanılacaktır.

Ek Puan

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecektir.

Öğrencilerin, TUBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yılsonu başarı puanına; yılsonu başarı puanının

- Altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10'u,

- Gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9'u,

- Bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8'i,

- Bu etkinliklere katılanlar için de % 7'si oranında ek puan eklenir.

Öğrenim gördüğü yıl içinde TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen birden fazla uluslararası sınav ve yarışmaya katılıp farklı alanlarda başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecelerin de yarısı hesaplamada dikkate alınır.

Ekip ya da takım olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yılsonu başarı puanlarına ilave edilir.

Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilir. İbraz edilen bilgiler, öğrencinin öğrenim gördüğü ortaokul müdürlüğü tarafından ders yılı bitimine kadar e-okul sistemine işlenir. Ders yılı bittikten sonra sisteme işlenen bilgiler işleme alınmayacaktır.

Öğrenciler konu ile ilgili belgelerini ve dilekçelerini ders yılı bitimine kadar YEĞİTEK- Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığında olacak şekilde göndereceklerdir. Süresi içerisinde YEĞİTEK'e ulaşmayan belge ve dilekçeler işleme alınmayacaktır.

Ülkemizi  temsil  etme  hakkını  kazandığını  belgeleyemeyen  öğrencilerin  başvuruları, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi gereğince dikkate alınmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder